Hlavní obsah

Hon na Usámu. Promakaný thriller se zrzkou ostrou jako břitva

Novinky, Stanislav Dvořák

O filmu 30 minut po půlnoci se diskutuje už roky. Scénář se musel přepracovávat, poté měla režisérka Kathryn Bigelowová problémy s americkými senátory a tak dále. Stálo to všechno za to? V tomto případě spíše ano.

Foto: Bontonfilm

Jessica Chastainová

Článek

Hlavní postavou příběhu je ne úplně standardní hollywoodská krasavice, vlastně agentka CIA Maya (Jessica Chastainová), která je všechno možné jen ne křehká. Navzdory tomu, že má, jak se říká, „čtyřicet kilo i s postelí“. Vznikla prý podle skutečné ženy, která s režisérkou spolupracovala.

Republikánský kongresman Peter King dokonce předloni obvinil režisérku a scenáristu Marka Boala, že použili tajné informace. Další senátoři uvedli, že se film "hrubě mýlí a je zavádějící", když naznačuje, že k dopadení Usámy bin Ládina vedly informace získané mučením. A to tedy skutečně naznačuje.

Foto: Bontonfilm

Joel Edgerton jako člen speciální jednotky

Hrdince se z mučení nejprve dělá poněkud „šoufl“, ale vydrží a rozhodne se z pohodlí kanceláře vyrazit přímo do pákistánského pekla. Připojí se k protiteroristickému týmu a postupně získává autoritu, byť je nejmladší. Dozvíme se o ní poměrně málo, ale pro film to v podstatě stačí. Je workoholička, kašle na rodinu, nemá přítele a nemá téměř žádné kamarády. Jedině takový člověk může uspět v honu na teroristu a taky uspěje.

Protože má v životě jenom svou práci, jako šílená se žene za starou stopou, kterou už všichni odepsali. Po letech zjistí, že jeden kurýr byl v kontaktu s domem v jednom nedůležitém městě, který je až příliš opevněný na to, aby tam bydleli normální lidé. Ostatní budovu považují za sídlo obyčejného dealera drog, ale agentka vyzařuje takovou sebejistotu, že přesvědčí i nejdrsnějšího vojáka ze speciální jednotky.

Foto: Bontonfilm

Akce vrcholí...

Film je napínavou detektivkou a současně akčním snímkem s prvky dokumentu. Děj  autoři vystavěli bezchybně a jeho délka je nadstandardní, ale naprosto oprávněně - nic není zbytečné. Zároveň to vše vypadá velice věrohodně. Režisérka Bigelowová prostě měla být kluk - vojenské prostředí zná a miluje. Vše precizně vykreslila až do velkého finále, kdy si můžeme oddechnout: "Tak nám zabili Usámu, paní Chastainová".

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám