Hlavní obsah

Holky z kalendáře hledají podobnost s telenovelami

Právo, Jiří P. Kříž

Při naplňování svého pověstného dramaturgického rovnostranného trojúhelníku - komedie, muzikály, závažná dramata - obrátilo pardubické Východočeské divadlo pozornost na osvědčený titul anglické provenience: Holky z kalendáře Tima Firtha.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Jindra Janoušková v roli Annie a Jana Paulová jako Chris

Článek

Na jeviště se Holky dostaly cestou napřed film, potom divadelní hra. K nám ji přivedl Ondřej Zajíc do pražského ABC (2011). Před Vánocemi a před Silvestrem je režisér Petr Novotný v překladu Pavla Dominika a v dramaturgii pardubické hledačky komedií - i pro Grand Festival smíchu - Jany Uhrové představil perníkářům.

Hra na dvě boty

Komedií jsou Holky z kalendáře jenom tak napůl a už vůbec nejsou muzikálem, i když se v nich zpívá. Skupina přítelkyň středního věku z ženského spolku v jednom venkovském městě rozhodne se na podporu místní nemocnice vydat odvážný kalendář svých aktů. Realitě odpovídá, že se to skutečně stalo. Kalendář měl velký úspěch. Původní náklad 10 tisíc výtisků se rozprodal do roka. Po natočení filmu se prodalo dalších 80 tisíc kousků. A když se dámy objevily v populární talk show, poskočil počet výtisků na úctyhodných 202 tisíce.

Jinak ale méně slušivé jsou dvě boty, které špatně na nohu pardubického divadla ušil režisér tak zkušený, jakým je tvůrce legendárního muzikálu Jesus Christ Superstar v pražské Spirále, verze, kterou rád navštívil i scenárista Tim Rice.

Tou první je dlouhé a srdceryvné umírání Jiřího Kalužného v roli Johna, manžela Annie, dobré duše zmíněného spolku. Sentimentální až hrůza, doják k uzoufání.

Ještě horší je Jana Paulová v roli sebestředné organizátorky Chris. V jejím podání oťáplé a přidrzlé samice s výslovností, za kterou by se styděli i kandrdasové, a s dikcí nesmyslně se snažící vyrovnat skřehotavější produkci Jiřiny Bohdalové. Inu, holka nikoli z kalendáře, nýbrž z horší, poklesle kameňácké produkce Zdeňka Trošky.

Dobře to dopadne

Zato po duchu Holek z kalendáře se v jedné ze svých nejlepších rolí posledních let blýskla Jindra Janoušková - v jímavé postavě manželky a vdovy Annie. A neztratily se - ani u klavíru Dagmar Novotná a také Romana Chvalová, Lída Vlášková, Ludmila Mecerodová, Helena Malehová, Martina Sikorová, Petra Tenorová a další.

Holky z kalendáře jsou pastí na diváky, kteří hledají v divadle podobnost s telenovelami. Odcházejí z divadla náležitě dojatí. Ale dobře to dopadne.

Východočeské divadlo Pardubice - Tim Firth: Holky z kalendáře. Překlad Pavel Dominik. Režie Petr Novotný, dramaturgie Jana Uherová, scéna Martin Černý, kostýmy Hana Fischerová. Premiéry 15. a 16. prosince, psáno z reprízy 29. prosince 2009.

Celkové hodnocení 45%

Reklama

Výběr článků

Načítám