Hlavní obsah

Hobit: Šmakova dračí poušť

Právo, Věra Míšková

Již za týden dostanou první vánoční dárek všichni milovníci filmových adaptací J. R. R. Tolkiena. Po trilogii Pán prstenů a filmu Hobit: Neočekávaná cesta vstoupí do kin napjatě očekávaný Hobit: Šmakova dračí poušť, druhý díl filmové trilogie podle stále populárního mistrovského románu Hobit.

Foto: Warner Bros

Martin Freeman (vlevo) jako Bilbo Pytlík

Článek

Znovu se tedy vydáme do světa plného podivných bytostí, nádherných měst, strašlivých tajemství, soubojů i humoru, jak ho vymyslel britský spisovatel J. R. R. Tolkien před více než sedmi desítkami let a nyní natočil držitel Oscara Peter Jackson. Všechny díly nejnovější trilogie (za rok přijde do kin ještě Hobit: Cesta tam a zase zpátky) vyprávějí souvislý příběh odehrávající se ve Středozemi šedesát let před událostmi, které známe z románu a filmové trilogie Pán prstenů.

Hobit: Šmakova dračí poušť líčí další dobrodružství hobita Bilbo Pytlíka na jeho společné pouti s čarodějem Gandalfem Šedým a třinácti trpaslíky vedenými Thorinem Pavézou. Vydali se na výpravnou cestu, jejímž cílem je získat zpět Osamělou horu a ztracené království trpaslíků Erebor.

Poté, co v minulém filmu přežili začátek své neočekávané cesty, pokračuje společnost směrem na Východ a cestou potkává kožoměnce Medděda a v lese Mirkwood plném nástrah se střetává s houfem obřích Pavouků.

Když se jim podaří uniknout ze zajetí nebezpečných lesních elfů, pokračují trpaslíci k Jezernímu městu a nakonec k samotné Osamělé hoře, kde musí čelit největšímu nebezpečí v podobě Šmaka - nejstrašlivější nestvůry, která prověří nejen jejich odvahu, ale i pevnost jejich přátelství a smysluplnost celé pouti.

Foto: Warner Bros

Evangeline Lilly – elfka Tauriel.

Gandalf je velmi lidský

Ian McKellen hrál ve všech dílech Pána prstenů Gandalfa Šedého a pokračuje v této roli i v trilogii Hobit.

„Byla to krásná práce. Většinou dostanete roli, zahrajete ji, a tím to končí. Jen někdy, když máte štěstí, se můžete k postavě znovu vrátit. Takže jsem si rozhodně neříkal: Proboha, zase musím jít dělat Gandalfa. Tak jsem to nikdy necítil. Ty příběhy jsou nádherné a produkce a herecké složení se tak mění, že se na Nový Zéland moc rád vracím. Vůbec to nebyla nudná práce,“ říká McKellen a ke své postavě dodává:

„Gandalf je oblíbený, protože je vždy na straně Středozemě, to je jeho práce. Je mu 7000 let, byl tu vždycky. Udělá vše, aby Středozemi varoval před nebezpečími a řešil je. Dělá chyby, ale vždy má dobré úmysly. Ačkoliv to není člověk, je velmi lidský. Rád se napije a zakouří si, miluje hobity a rád je v Hobitíně. Je to bytost, které můžete důvěřovat. Pro ty nejmladší je to někdo jako dědeček.”

Nejhezčí bylo kamarádství

Jako Bilbo Pytlík se vrací Martin Freeman a na život na Novém Zélandu vzpomíná:

„Nejhezčí, co jsem během toho dlouhého natáčení cítil, bylo kamarádství. Setkal jsem se s lidmi, které jsem si zamiloval, zažili jsme spolu hodně legrace. A také život na Novém Zélandu se mi líbil, protože je velmi pohodlný a jednoduchý.

Foto: Warner Bros

Z filmu Hobit: Šmakova dračí poušť.

Wellington je docela malé místo. I když si myslím, že víc než cokoliv jiného miluji Londýn, život ve Wellingtonu je úplně jiný, vlastně mu úplně chybí stres. Pokud někam cestujete patnáct minut, už to považujete za docela dlouhou cestu. Do práce mi to trvalo každý den šest minut. To je samozřejmě v Londýně něco naprosto nepředstavitelného,“ říká Freeman a dodává:

„A pokud vám cestování tam a zpátky nezabere tři hodiny, můžete večer ještě žít. Můžete uvařit večeři a jít do kina. Je to skvělé a vím, že mi to bude chybět, stejně jako spousta dalších věcí. Poznal jsem hodně nových lidí, vznikla mezi námi přátelství, a to je vzácné.“

V dalších rolích filmu Hobit: Šmakova dračí poušť uvidíme Richarda Armitage jako vůdce trpaslíků Thorina Pavézu, dále hrají Benedict Cumberbatch, Evangeline Lillyová, Lee Pace, Luke Evans, Ken Stott, James Nesbitt, Orlando Bloom, Cate Blanchettová, Elijah Wood a další.

Film byl natočen ve formátu 3D se 48 snímky za sekundu, ve vybraných kinech bude uveden ve formátu High Frame Rate 3D (HFR 3D), v ostatních ve formátech 2D, 3D a IMAX.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám