Hlavní obsah

Historická dramata, erotická atmosféra i zombies na Filmasii

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už sedmého prosince začíná Filmasia, dvanáctý ročník festivalu asijských filmů v pražské Lucerně.

Foto: Aerofilms

Film Komorná

Článek

Zvláštní pozornost bude věnována korejskému filmu. Zahajovacím filmem se stane ve středu 7. prosince historické drama Doba temna z doby japonské okupace Koreje.

„Napínavý vlastenecký thriller natočil mistr originálních žánrových variací Kim Jee-woon, režisér filmů Viděl jsem ďábla nebo Hodný, zlý a divný, který do hlavních rolí obsadil populární herce Song Kang-hoa a Gong Yooa,” uvedla za Filmasii Květa Lujková.

Další korejská retro lahůdka Komorná pochází z dílny Park Chan-wooka, který s ní bodoval na festivalu v Cannes a další úspěchy sklízí po celém světě.

Film se také odehrává v Koreji okupované Japonci. Politická rovina však režiséra nezajímá. Hlavními postavami dramatu jsou šlechtična Hideko a její komorná. Naivní osamělá Hideko žije jako pták v kleci v podobě odlehlého sídla prošedivělého strýce, který si dělá zálusk na její majetek. Jenže není sám. Falešný hrabě se vetře do domu a dostane tam i „komornou“ Sukhui, ve skutečnosti zlodějku, která s ním hraje domluvenou hru. Chtějí dosáhnout svatby a pak už se šlechtičny zbavit v nějakém dobře střeženém blázinci.

Foto: Aerofilms

Červená želva

Příběh se ale neustále komplikuje, zlodějka se do šlechtičny zamiluje a hraběte už nechce. Brzy není jasné, která postava lže. Zvraty přináší komplikovaná kompozice (není chronologická a navíc děj začíná dvakrát, podruhé z něj vidíme jiné detaily). Park Chan-Wook se vyžívá ve vášních a erotických scénách provázených i poťouchlým humorem.

Tchajwanské kinematografii patří čtvrtek. Assassin se odehrává v Číně 9. století a vyniká „vizuálně omračujícími prvky žánru wuxia, kterým se po několika letech na festivalovou scénu vrátil veterán Hou Hsiao-hsien”, sdělili pořadatelé. Čtvrtek patří také čínskému výpravnému válečnému filmu 1942 s prvky melodramatu od Fenga Xiaoganga (Hrdinové války a Následky otřesu).

Pátek 9. prosince uvede festival korejský mysteriózní horor Kvílení, ve kterém se policista snaží vyšetřit sérii záhadných vražd, které se objevily v malém městečku nedaleko Soulu, a zombie thriller Vlak do Pusanu. Blockbuster hned po premiéře ovládl přední příčky návštěvnosti po celé Asii a byl oceňovaný i na letošním festivalu v Cannes. Na něj poté naváže drsný animovaný film etablovaného korejského animátora Yeon Sang-hoa Stanice Soul, který ho dějově předchází.

V sobotu 10. prosince poběží mimo jiné meditativní animovaný film Červená želva, ve kterém se vůbec nemluví. Více na filmasia.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám