Hlavní obsah

Herečka Vlasta Chramostová: Mé narozeniny? Katastrofa

Právo, Lenka Hloušková

Jak sama říkává, narodila se v průserový den. Herečka Vlasta Chramostová oslaví 17. listopadu významné kulatiny. Na žádnou demonstraci ale nepůjde. Původně nechtěla ani nic moc slavit. „Stejně budu do narozenin hodně pobíhat,“ říká ve svém pražském bytě. Vedle ní sedí její manžel, kameraman Stanislav Milota. Společně si večer zapnou televizi a podívají se na pořad Dávno, dávno již tomu (Zpráva o pohřbívání v Čechách). On ho na zapřenou před úřady před více než třiceti lety režíroval, ona v něm tehdy hrála titulní roli.

Foto: Petr Horník, Právo

Stanislav Milota a Vlasta Chramostová se těší na televizní pořad.

Článek

Opravdu nebudete slavit ve velkém?

Chramostová: Ne, i ano. Mé narozeniny jsou naprostá katastrofa. Mám takových oslav, že nevím, co dřív stíhat. A to žádnou neorganizuju. Doufala jsem předem, že mě nikdo nebude fotit, že nikdo po mně nebude chtít rozhovor…

To se ale neděje, že?

Chramostová: Ani náhodou. Zájem o mou osobu je značný. Řekla jsem si, že musím vydržet do čtvrtka sedmnáctého. Do té doby mám spoustu akcí. Patří k nim čtení textů Václava Havla na Havlově náměstí u pražského Národního divadla, které jsem nedávno společně s jeho ženou Dagmar odkrývala. Snad na té piazzettě nebude takový průvan jako posledně, abych se nenachladila.

Takže narozeniny ve velkém skutečně neoslavíte?

Milota: Nechystáme se na to. Jak říkala Vlasta, své výročí si připomene hned několikrát. Například s lidmi z Charty 77 nebo v Libri prohibiti, kde nedávno zahájila výstavu fotografií zachycujících její život.

Váš byt je kousek od Václavského náměstí. Půjdete 17. listopadu na nějakou veřejnou akci?

Chramostová: Rozhodně ne. Jsme s Milotou staříci, takže máme rádi svůj klid. Sedmnáctého strávím většinu dne po jeho boku. Doma. Večer se určitě podíváme na pořad, který tehdy jako kameraman a režisér natočil v rámci našeho bytového divadla právě Milota. Jmenuje se Dávno, dávno již tomu (Zpráva o pohřbívání v Čechách). Napsal to František Pavlíček. Hraju v něm s lidmi, které jsem měla moc ráda. Je to vážně zajímavý pořad. Poprvé ho odvysílala ve zkrácené verzi ORF v roce 1983.

Proč jej tehdy Rakušané zkracovali?

Milota: Původní verzi vysílali ke stému výročí postavení Národního divadla v Praze. Jenže si ji upravili podle svého… Vystříhali z ní všechny věci, které byly proti císaři pánu. Z pořadu tak vypadla třeba Božena Němcová s Karlem Havlíčkem Borovským. Teď půjde konečně celý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám