Hlavní obsah

Herec zemřel uprostřed představení

Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Přímo uprostřed divadelního představení zemřel ve středu večer v ostravském Divadle Antonína Dvořáka hostující herec Jan Odl. Představení bylo okamžitě přerušeno a diváci se museli rozejít domů. I přes okamžitý zásah lékaře se herce již nepodařilo přivést k vědomí.

Foto: OZC Zlaté jablko

Tradiční akce s před dvěma lety zúčastnil i herec Martin Dejdar

Článek

Jan Odl, který by zanedlouho oslavil své 65. narozeniny, zkolaboval při vystoupení Moliéovy komedie Scapinova šibalství ve chvíli, kdy s dalším hercem seděl na lavičce. "Najednou zmodral, přestal dýchat a svezl se z lavičky dolů. Druhý herec okamžitě zavolal do publika, je-li tam lékař. Ten pak začal činit pokusy o oživení. Personál divadla zároveň zavolal záchranku," posal nečekaný rozruch uprostřed představení ředitel divadla Luděk Golat. "Zemřel na jevišti, a tak rozdával radost až do poslední chvíle," napsali hercovi kolegové z ostravského Divala Petra Bezruče, kde Odl působil od roku 1966.

Ředitel divadla, v němž v osudný večer herec hostoval, podotkl, že v jeho úmrtí spatřuje něco symbolického: "I když zemřel zřejmě až v nemocnici, naposledy byl při vědomí právě na jevišti. Stejně jako autor hry Moliére. Mezi herci se říká, že zemřít na jevišti je krásné, ale kdo ví, co ten člověk prožívá, když by tak strašně rád dohrál své vystoupení až do konce."

Dodal, že ostravská divadla úmrtí herce přímo při představení nepamatují. "Stalo se sice, že člen souboru zemřel v šatně, ale tohle divadlo ještě nezažilo."

Herec Jan Odl patřil k nejuznávanějším členům ostravských divadel. "Byl takovou hereckou osobností, která i tu sebemenší roli dělá s obrovskou chutí a nasazením. Zůstane po něm díra, která se hned tak nezacelí,"  zavzpomínal Golat.

Jan Odl vystudoval pražskou DAMU a před svým ostravským angažmá hrál také v Divadle Na Fidlovačce. V nynější sezóně hrál v Divadle Petra Bezruče například v představeních Idiot a Rozmarné léto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám