Hlavní obsah

Harlej: Když kapela najde svůj styl, měla by se ho držet

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po devatenácti letech existence vydala nedávno pražská rocková skupina Harlej v pořadí jedenácté album. Jmenuje se Na prodej a nabízí písničky typické pro dosavadní tvorbu plus tradiční úkroky stranou. Na otázky odpověděl kytarista Tonda Rauer, který formaci v roce 1995 spoluzakládal.

Foto: archív kapely

Harlej, zleva Libor Fanta (bicí), Tonda Rauer (kytara), Tomáš Hrbáček (zpěv), Kolins (baskytara) a Milan Hoffmann (kytara)

Článek

Jak jste jako kapela, která má vcelku jasně daný zvuk a v podstatě celou filozofii, hledali motivaci k nahrání už jedenáctého alba?

Určitě za tím není rutina. Možná je v tom, že člověk už ví, jak pracovat ve studiu a jaké postupy zvolit při vymýšlení skladeb a nahrávání demosnímků. Každé nové album je ale pro nás na začátku nepopsaný list papíru, na který sbíráme nápady, jež pak proměňujeme v písničky. Nebráníme se tomu, že by na něm mělo být něco jinak, ostatně na každé naší desce byla jedna nebo více skladeb, které pro nás nejsou až tak charakteristické.

Jaká skladba je to na nové desce?

Určitě Než to s náma půjde ke dnu, ta je pro Harlej velice netradiční. Ani Touhy pro nás nejsou tak typické, v minulosti jsme pomalejší skladby příliš nedělali. Za sebe můžu říct, že před natáčením desky pro nás není nic dáno, a tak vždycky pracujeme a přitom čekám a těším se, jak to dopadne. Kdyby člověk přistupoval k nahrávání jenom rutinně, přestala by to být zábava. A pro mě je prvořadé se naší muzikou bavit. Nikdy bych o ni nechtěl přijít, a když o něco nechceš přijít, tak k tomu nesmíš přistupovat s rutinou. Nahrát novou desku nám například trvalo třináct měsíců.

Zvuk skupiny nicméně zůstává v podstatě stále stejný.

Myslím, že pokud si kapela najde styl, podle kterého ji fanoušci poznají, měla by se ho držet.

Harlej prorazil už s prvním albem Aj mena ou bejby hel z roku 1995 a spousta fanoušků je s vámi od té doby. Myslíte si, že vůbec chtějí nějakou zásadní změnu ve vaší tvorbě?

Je pravda, že Harlej se v podstatě neměnil, a tak si myslím, že naši fanoušci s každou novou deskou čekají to, co k němu patří. Už na debutu ale byla písnička Braunová, která byla z trochu jiného soudku než zbytek alba, a tak hudební a stylové úskoky fanoušci očekávají také. Necháváme věci plynout a čekáme, co přijde a co se stane.

Harlej má dobré jméno, spoustu koncertů a možnost vydávat alba, protože o ně mají fanoušci zájem. Máte v sobě ještě chuť napsat pořádnou pecku, kterou takříkajíc změníte svět?

Podle mě byly písničky, které změnily svět a rock’n’roll, už napsané a vydané. Možná ještě přijde nějaká, která změní svět, ale reálně mohu říct, že takovou asi nenapíše Harlej. Bylo by to sice krásné, a i my se samozřejmě při nahrávání každé nové desky snažíme zúročit to, co jsme se už naučili, a chceme, aby byla lepší než ta předešlá. Nikdy jsme při tom ale nepřemýšleli tak, že zrovna teď napíšeme písničku, ze které si všichni sednou na zadek.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám