Hlavní obsah

Halík získal cenu za nejlepší teologickou knihu Evropy

Český filozof a katolický kněz Tomáš Halík získal cenu za nejlepší teologickou knihu Evropy za roky 2009 a 2010. Za publikaci Vzdáleným nablízku (v angličtině Patience with God) ocenění obdrží příští čtvrtek ve Vídni na mezinárodním kongresu teologů. Je to poprvé, kdy tato evropská cena poputuje východním směrem, navíc do země nazývané často zemí ateistů.

Foto: Dušan Dostál, ČTK

Teolog a filosof Tomáš Halík

Článek

Jeden exemplář knihy bude osobně předán papeži Benediktu XVI. při tradičním setkání s profesory teologie v papežově letním sídle v italském městě Castel Gandolfo, informoval Halík.

Podle internetových zdrojů vznikla Halíkova kniha o vztahu víry a nevíry tváří v tvář aktuálním problémům světa z podnětu významného amerického nakladatelství Doubleday. Nabízí pohled na vztah náboženství, víry a spirituality ke kultuře a dnešní společnosti.

Publikace Vzdáleným nablízku vyšla česky, anglicky, polsky a německy, připravuje se čínská a korejská mutace. V USA ji loni vyhodnotil tamní národní katolický knižní klub jako knihu měsíce.

Konvertita Halík oslovuje zejména mládež

Knihy Tomáše Halíka byly dosud přeloženy do devíti jazyků a získaly několik domácích i zahraničních literárních cen.

Halík (1948) je filozof, sociolog, teolog a religionista. Působí jako profesor Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, farář Akademické farnosti v Praze a prezident České křesťanské akademie. Je držitelem například rakouské Ceny kardinála Königa za rok 2003, loni dostal prestižní Cenu Romana Guardiniho, kterou každé dva roky uděluje Katolická akademie za vynikající zásluhy o interpretaci naší doby.

V Praze coby správce Akademické farnosti kostela Nejsvětějšího Salvátora oslovuje řady mladých lidí, zejména studenty. Jeden z nejvýznamnějších českých teologů pozorně sleduje veřejné dění a glosuje je. Jeho názory mají i zaryté odpůrce, například prezident Václav Klaus prohlásil, že osobně před Halíkem upřednostňuje pobělohorského jezuitu a proslulého paliče knih Koniáše.

Halík přijal katolickou víru v 60. letech, později, stále ještě za hluboké totality, byl tajně vysvěcen na kněze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám