Hlavní obsah

Guano Apes: Letos budeme hrát na Sibiři

Právo, Šárka Hellerová

Němečtí Guano Apes vydávají album Bel Air a zpěvačka Sandra Nasic v rozhovoru přiznala, že je s deskou spokojená. "Zvuk nové desky se nám zdá vyspělý. Máme z něho dobrý pocit," uvedla.

Článek

Navštívili jste někdy čtvrť Bel Air, po které jste pojmenovali své nové album?

Ano, navštívili. Měli jsme tam jeden koncert. Je to část Hollywoodu, místo, kde můžete snít. Ale k pojmenování alba nás neinspirovala ani tak tamější atmosféra jako samotný název. Ten souzní se situací, ve které se nyní naše kapela nachází. Také dobře prezentuje naše současné hudební preference.

Nahrávali jste album v Hollywoodu?

Nahrávali jsme doma v Německu, protože jsme si přáli být nablízku rodinám a přátelům. Nenatáčíme v cizině rádi, protože je pro nás důležité, abychom mohli vždy zajet na chvíli domů. Proto jsme zvolili Hamburk. Ale zároveň, protože se cítíme spíš jako evropská než pouze německá kapela, jsme spolupracovali s profesionály z různých zemí, kteří mají takříkajíc mezinárodní sluch. Na začátku jsme si napsali seznam, v němž každý z kapely uvedl, s kým by chtěl spolupracovat. Na albu se pak podíleli třeba dánský producent Jon „Joshua“ Schumann, Ameriku zastupoval Tom Lord-Alge. Společně s ostatními i německými spolupracovníky vytvořili pěkný mix.

Jaký je rozdíl mezi energií Guano Apes na konci devadesátých let a nyní?

Z mého úhlu pohledu se jedná o konzistentní kapelu. Přirovnala bych nás k malému dítěti, které postupně dospívá. Věřím, že specifická energie, která je pro hudbu každé kapely zásadní, je stále stejná. Zvuk nové desky se nám zdá vyspělý. Máme z něho dobrý pocit.

Pomohla vám nějak pětiletá pauza, kterou jste měli v letech 2004 až 2009?

Rozhodně. Kapelu jsme založili hned po škole. Když se něčemu intenzivně věnujete skoro deset let a neznáte nic jiného, je dobré si na chvíli odpočinout, zastavit se a dělat něco naprosto odlišného, získat i jiné zkušenosti. Nové podněty jsou následně velmi přínosné.

Vy jste to pětileté období využila i k sólové kariéře. Jaké zkušenosti jste získala?

Naučila jsem se napsat vlastní písničku. Trochu víc jsem pochopila produkční práci a porozuměla jsem mnoha technickým aspektům nahrávání. Hodně jsem skládala a zkoušela využívat všechny možné elektrické přístroje, syntezátory a podobně. Nové znalosti jsem pak mohla zúročit na novém albu Guano Apes.

Vzpomenete si, jaké bylo nejzajímavější místo, na kterém jste s Guano Apes hráli?

Těch bylo! Myslím, že nám všem utkvěl v paměti například polský Woodstock, to bylo vzrušující. Dál už ale raději nebudu jmenovat, protože každé místo je něčím výjimečné. Když si vzpomenu na jedno, hned mi v paměti naskočí mnoho dalších.

Letos v létě prý budete hrát kdesi na Sibiři. Je to tak?

Ano, a zní to hodně zajímavě, že? Tohle je nejlepší součást naší práce. Miluji cestování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám