Hlavní obsah

Grand Prix Zlaté Prahy do Velké Británie

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Závěrečným ceremoniálem s předáváním cen skončil v sobotu na pražské Nové scéně 56. ročník mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha, který pořádá Česká televize. Uděleno bylo sedm cen, přičemž Grand Prix získali Britové za snímek Umírající labuť. Během čtyř dnů bylo na festivalu promítnuto 86 soutěžních snímků z 19 zemí.

Foto: Česká televize

Primabalerina londýnského Královského baletu Zenaida Yanowskiová

Článek

Vítězný snímek je intimním portrétem bývalé primabaleriny londýnského Královského baletu Zenaidy Yanowski vyrovnávající se se zdravotními problémy a odchodem ze scény, režisérem snímku je Glen Milner. Český křišťál v kategorii záznamy hudebních pořadů putuje do Rakouska za snímek Letní noční koncert ve vídeňském Schönbrunnu.

Německý snímek Nezodpovězený Ives přibližující dílo amerického skladatele Charlese Ivese dostal cenu v kategorii dokumentů o hudbě, tanci a divadle. Švédové uspěli v kategorii záznamu inscenačního umění pořadem Představení v Garnier zachycujícím choreografie jedné z největších osobností současného baletu Aleksandra Ekmana.

Norové za snímek Pánský klub o stárnoucích rockerech získali Cenu České televize. Za mimořádný umělecký přínos jde další cena do Německa za film Mackie Messer-Žebrácký film Bertolda Brechta. Zabývá se okolnostmi prvního zfilmování Žebrácké opery.

Foto: Petra Hájská/Česká televize

Jiří Bělohlávek v domkumentu Romana Vávry

Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize získal dokument režiséra Romana Vávry Jiří Bělohlávek: Když já tak rád diriguju... Snímek o posledních letech vynikajícího umělce byl stejně jako další dva české snímky Jeden rok v životě Jiřího Kyliána a Adam Plachetka, cesta na vrchol (oba od režiséra Martina Kubaly) událostí festivalu a ukázal, že naši televizní tvůrci hudbu nezanedbávají.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám