Hlavní obsah

Grammy pro Roberta Planta, Lil' Wayna i Coldplay

Novinky, Stanislav Dvořák

V noci na pondělí byly v Los Angeles předány hudební ceny Grammy. Nejlepší deskou roku se stalo společné album Raising Sand bývalého zpěváka Led Zeppelin Roberta Planta a country zpěvačky Alison Kraussové. Oba byli oceněni celkem pětkrát, např. za nahrávku roku Please Read The Letter, za nejlepší vokální spolupráci v popu (Rich Woman) nebo nejlepší spolupráci v country (Killing the Blues). Několik Grammy dostali také Lil' Wayne a skupina Coldplay.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Zpěváci Robert Plant a Alison Kraussová přebírají ocenění.

Článek

"Jsem ohromen," okomentoval to Robert Plant, "ale je to dobrý způsob jak strávit neděli."   

Rapper Lil' Wayne si odnesl ceny za nejlepší rapovou píseň Lollipop, album Tha Carter III, cenu pro nejlepšího rapového zpěváka a cenu za spolupráci na písni Swagga Like Us. Skupina Coldplay získala gramofónky za píseň roku a stejnojmenné rockové album roku Viva La Vida a také ocenění jako popová skupina roku.

Zleva: Rappeři T.I., Jay-Z, a Lil Wayne při vystoupenífoto: Reuters/Lucy Nicholson

Objevem roku byla vyhlášena Britka Adele. Začínající zpěvačku z Brixtonu letos  hudební novináři v anketě BBC zvolili za objev roku 2008 a krátce na to vyletěla do čela hitparád s debutovou deskou 19.

Adele získala také titul nejlepší sólo popové zpěvačky za singl Chasing Pavements a z mužů uspěl ve stejné kategorii John Mayer s písní Say. Nejlepším popovým zpívaným albem je podle akademie Rockferry dalšího britského nováčka, retrosoulové zpěvačky Duffy. Album je jejím debutem.    

Vítězka americké verze Superstar Jennifer Hudsonová má cenu za nejlepší R album. V oblasti taneční a elektronické hudby byla vyhlášena nejlepší deskou Alive 2007 od Daft Punk.

Jennifer Hudsonováfoto: Reuters/Danny Moloshok

V R dále uspěla jako sólová zpěvačka Alicia Keysová (píseň Superwoman), nejlepším zpěvákem je Ne-Yo. Jeho Miss Independent je současně nejlepší písní roku v tomto žánru. 

Dvě ceny si odnesl soulový klasik Al Green, který začínal už v šedesátých letech minulého století. Šlo o kategorie nejlepší skupina nebo duo (spolupráce s Johnem Legendem) a také nejlepší výkon v tradičním R   

Al Greenfoto: ČTK/AP/Matt Sayles

Nejlepším sólovým rockovým zpěvákem je letos John Mayer (píseň Gravity) a nejlepší rockovou skupinou jsou Kings of Leon (Sex on Fire), v oblasti hard-rocku pak The Mars Volta s jejich skladbou Wax Simulacra.

Cenu za nejlepší rockovou píseň obdržel Bruce Springsteen díky nahrávce Girls In Their Summer Clothes a v kategorii instrumentálního rocku uspěl projekt Zappa plays Zappa ve spolupráci se Stevem Vaiem a Napoleonem Murphy Brockem (skladba Peaches En Regalia).

Vystoupil Stevie Wonder i U2   

Legendární Stevie Wonder (uprostřed) si zazpíval společně s o generaci mladšími Jonas Brothers.foto: Reuters/Lucy Nicholson

Skupina U2 odstartovala ceremonii 51. ročníku Grammy svým novým singlem Get On Your Boots. Během večera vystoupil také Stevie Wonder, který společně se skupinou Jonas Brothers předvedl směs svých hitů včetně Superstition.

Will.i.am a Chrisette Michele si odnesli ceny v kategorii urban/alternativa.foto: Reuters/Mario Anzuoni

Zpěvačka Estelle a rapper Kanye West zazpívali píseň American Boy a Paul McCartney si s Davem Grohlem zavzpomínal na 60. léta a zahrál I Saw Her Standing There, píseň z první desky Beatles Please Please Me.

LeAnn Rimesová a Sheryl Crowová vyhlašují cenu za nejlepší výkon dua nebo skupiny v country.foto: ČTK/AP/Mark J. Terrill

V country letos uspěli např. Carrie Underwoodová, Brad Paisley, George Strait, Jennifer Nettlesová a skupina Sugarland. V jazzu to byli Randy Brecker, Cassandra Wilsonová, Terence Blanchard i Chick Corea a Gary Burton. 

Skupina Coldplayfoto: ČTK/AP/Mark J. Terrill

Ceny Grammy se udělují již 51 let ve 110 kategoriích včetně mluveného slova. Rozhoduje o nich hudební akademie čítající cca 16 000 členů.

Grammy provázel i skandál Chrise Browna a Rihanny

Rapper Chris Brown a jeho přítelkyně, zpěvačka Rihanna, na poslední chvíli zrušili účast na slavnostním večeru. Browna vyslýchala policie kvůli napadení. Rihanna řekla policii, že se pohádali a došlo k násilí. Když policie dorazila na místo, Brown už tam nebyl, ale zpěvačka měla viditelná zranění.   

PŘEHLED HLAVNÍCH CEN:

Deska roku: Raising Sand (Robert Plant a Alison Kraussová) 

Nahrávka roku: Please Read the Letter (Robert Plant a Alison Kraussová)

Píseň roku: Viva La Vida (Coldplay)

Objev roku: Adele

Zpěvačka roku (pop): Adele

Zpěvák roku (pop): John Mayer 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám