Hlavní obsah

GLOSA: Nohavica a mediální harakiri. Havlíčka měl číst pozorněji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písničkář Jarek Nohavica - kdysi miláček části národa, dnes veřejný nepřítel. Kvůli svému egu a nešťastným výrokům spáchal mediální sebevraždu. Není ovšem ani první, ani poslední.

Foto: kremlin.ru

Jaromír Nohavica obdržel od Vladimira Putina Puškinovu cenu.

Článek

Dějiny jsou plné umělců, kteří podlézají různým prolhaným politikům a diktátorům, nechají se uplácet a pak se diví. Je možné, že by byl tak starý člověk jako Nohavica naivní? Už v době (2018), kdy od Putina přebíral metál a hezky se usmívali na fotkách, byl Putin zločinec.

O Rusku nemůže mít žádný lucidní člověk iluze. Už v devatenáctém století otevíral panslavistickým bloudům oči Karel Havlíček Borovský. Ne, není žádné zdravé ruské dubisko, ke kterému by bylo možné se přimknout. Nohavica dokonce o Havlíčkovi zpíval, přesto jeho epigramy asi moc nestudoval. Znáte Demokratský?

„Nechoď, Jarku, s pány na led,

„Nechoď, Jarku, s pány na led, mnohý příklad máme,

„Nechoď, Jarku, s pány na led, mnohý příklad máme, že pán sklouzne a sedlák si

za něj nohu zláme“

A Vladimir Vladimirovič pořádně uklouznul. Podobné chyby dělali mnozí umělci v komunistickém Československu i v zahraničí. V Německu je nejslavnější příběh režisérky Leni Riefenstahlové, která se kamarádila s Hitlerem celou válku a pak se hloupě vymlouvala, že dělala jen „dokumentární“ filmy. Její neschopnost sebereflexe byla legendární.

Písničkář Nohavica se zachoval velice nešťastně, když i po napadení Ukrajiny tvrdohlavě opakoval, že si metál od Putina nechá. Z mediálního hlediska to byl sebevražedný výrok.

Nejlepší taktika pro všechny písničkáře, filmaře, herce a další umělce je nikdy se nekamarádíčkovat s politiky.

Zachovejte si důstojnost a neberte od politiků peníze a metály. Nepanáčkujte v žádných Kremlech. Ani na Hradčanech.

Reklama

Výběr článků

Načítám