Hlavní obsah

Galerie Yellow Korner nabízí fotografie pro každého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie Yellow Korner, která funguje v téměř 140 zemích světa, je nyní také v Praze na Vinohradech. Vystavuje díla světových fotografů a v budoucnu plánuje spolupráci s českými umělci. Nyní jsou v galerii k vidění díla Laurenta Baheuxe, Ludwiga Favreho či Pedra Jacquese Krebse. Lidé si je mohou prohlédnout, ale i koupit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pohled do galerie, která nabízí fotografie v různých formátech.

Článek

Koncept Yellow Korner vznikl v roce 2006 ve Francii a jeho hlavní motivací bylo udělat fotografické umění dostupnější. To také říká majitel pražské pobočky Miroslav Konarovský.

„Chceme přiblížit umění a fotografii všem, kteří o ně mají zájem. Koncept fungování je jednoduchý, namísto vystavení deseti děl za pět tisíc eur přinášíme tisíc děl za padesát eur, čímž umění zprostředkováváme širší veřejnosti. Galerie fungují v celém světě a Česká republika, pyšnící se velkými jmény v oblasti fotografie, nesmí zůstat výjimkou,” uvedl pro Právo.

Nejvíc galerií je ve Francii. Yellow Korner založili dva přátelé, z nichž jeden je víc fotograf, druhý zase byznysmen. „Vymysleli koncept prodeje limitovaných edicí. Rozsah každé edice je dán velikostí formátu. Takže malých je nejvíc, mohou mít až pět tisíc kopií. U největších formátů je ale na celý svět pouze padesát kopií,“ vysvětlil Konarovský.

Dodal, že v galerii je nyní vystaveno 550 fotografií v různých formátech. „V celé nabídce je ale čtyři a půl tisíce různých fotek, od tří set padesáti autorů. Nejedná se jen o faktické fotky, ale také o fotokoláže. To poskytuje možnost, že si může vybrat kdokoli,“ dodal.

Nabídka fotografií je rozdělena tematicky. Jsou v ní fotky zvířat, přičemž autorem některých je francouzský fotograf Laurenta Baheux, který se zaměřuje na černobílé provedení. S podobným tématem, ale úplně jiným stylem pracuje Pedro Jacques Krebs z Peru, který za své snímky především amazonských zvířat získal řadu ocenění. Naposledy International Photography Award (IPA) v kategorii Nature/Wildlife.

Dalšími kategoriemi jsou móda, krajina či města. Atmosféru velkých, převážně amerických měst, třeba New Yorku či Los Angeles, zachycuje na svých fotografiích francouzský fotograf Ludwig Favre. Pravost každé fotografie zaručuje certifikát, na kterém je uvedeno i číslo kopie.

Reklama

Výběr článků

Načítám