Hlavní obsah

Gabriel García Márquez už nic nenapíše, tvrdí jeho agentka

Novinky, Tomáš Reiner

Gabriel García Márquez, jehož magický realismus nejen v knize Sto roků samoty nepřestává dodnes fascinovat milióny čtenářů po celém světě, je na pokraji tvůrčích sil. Nositel Nobelovy ceny za literaturu z roku 1982 to avizoval naposledy loni a teď to potvrdila i jeho agentka. Podle ní už nic nenapíše.

Článek

„Nemyslím, že García Márquez ještě něco napíše,“ řekla chilskému listu La Tercera Carmen Balcellsová, čímž vyvrátila loňské spekulace o brzkém vydání nového titulu.

Dvaaosmdesátiletý Kolumbijec ostatně přiznal tvůrčí krizi sám na prosincovém knižním festivalu v Mexiku. „Dá to spoustu práce napsat knihu,“ řekl s tím, že rok 2005 byl vůbec prvním v jeho kariéře, kdy po celou dobu nenapsal jediný řádek. „Se svými zkušenostmi bych mohl bez problémů napsat novelu, ale lidé by poznali, že v tom není srdce,“ dodal.

Márqueze proslavily romány a novely Sto roků samoty, Láska za časů cholery, Kronika ohlášené smrti, Zpráva o jednom únosu, Zlá hodina, Podzim patriarchy či Dobrodružství Miguela Littína v Chile. Napsal také množství povídek a novinových příspěvků. Jeho poslední knihou byla novela Na paměť mým smutným courám z roku 2004, které se dostalo rozporuplného přijetí.

V rukopisu má údajně spoustu materiálu. Navíc se po vydání jeho autobiografie z ranných let Žít, abych mohl vyprávět, která vyšla před sedmi lety, tvrdilo že budou následovat další dva díly.

Reklama

Výběr článků

Načítám