Hlavní obsah

Fresh Film Fest nabídne fanatismus v mnoha podobách

Právo, Michal Hogenauer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tématy předchozích dvou ročníků Fresh Film Festu byly VZDOR a MANIPULACE. Letos na ně přirozeně navazujeme FANATISMEM. Všechna tři témata jsou stará jako lidstvo samo, mění se pouze formy, záměry, podstata zůstává stejná. Fanatismus jako životní styl, přesvědčení, diagnóza, jako jediná možná cesta.

Foto: archív FFF

Olga Kurylenko a Ben Affleck v dramatu Terrence Malicka To the Wonder

Článek

Filmové sekci s tímto názvem v našem programu vévodí profil Alana Clarkea, který se snažil toto téma zpracovávat a vykreslovat v mnoha svých snímcích. My naopak fanatismus vykreslujeme v mnoha úhlech a pohledech na řadě současných dokumentů či archívních filmů.

Novinky i filmový archív 

Jesus Camp zachycuje průběh tábora na výchovu budoucí generace křesťanů, kteří jednou převezmou vládu ve Spojených státech amerických. Dokumentární film Hra o kámen naopak sleduje absurdní maloměstské drama, které propuklo nedávno v severočeském městě Nový Bor poté, co místní radnice odhalila na městském hřbitově pomník osmi zavražděným sudetským Němcům. Z filmového archívu bude uveden například Fitzcarraldo od nevypočitatelného Wernera Herzoga nebo kultovní Excalibur Johna Boormana.

Soutěžní sekce zaměřená na celovečerní debuty nese název Fresh Generation a představuje šestici inovativních, myšlenkově a formálně odvážných nízkorozpočtových děl od mladých tvůrců. Za pozornost jistě stojí Hide Your Smiling Faces (Schovejte úsměvy) citlivě pojednávající o životě dvou bratrů, kteří se na americkém předměstí snaží vyrovnat se záhadnou smrtí jejich kamaráda. Z komediálního žánru je naopak nizozemský snímek The Deflowering of Eva van End (Ztráta panenství Evy van End), kde naprosto normální rodinu vyvede zcela ze stereotypu německý student, který přijede na výměnný pobyt.

V nesoutěžní sekci, zaměřené na již oceněné či oceňované filmy, bude možné zhlédnout australské mysteriózní drama Wish You Were Here o čtyřčlenné partě kamarádů, která se rozhodla strávit idylickou dovolenou v jihovýchodní Asii. Americké drama The Comedy se pro změnu soustředí na čtyřicetiletého hlavního hrdinu – osamělého, opuštěného, rekapitulujícího, opitého hrdinu, který prochází nejednou krizí středního věku.

Novinka od Malicka 

Jistě silným kinematografickým zážitkem bude i projekce posledního počinu Terrence Malicka To the Wonder ve vedlejší roli s Benem Affleckem nebo Javierem Bardemem, v hlavní roli čistá krása filmových obrazů.

Foto: archív FFF

Olga Kurylenko a Ben Affleck v dramatu Terrence Malicka To the Wonder.

Fresh Film Festu se také podařilo získat do jedné z porot dánského režiséra významných videoklipů Martina de Thuraha, pracujícího pro takové muzikanty, jako jsou Röyksopp, David Byrne nebo James Blake. Dalším významným porotcem je i režisérka Angela Schanelec, hlavní představitelka jisté poetiky, směru a tendencí v německé kinematografii během 90. let, nazývané Berliner Schule. Její významná díla budou také uvedena v rámci desátého ročníku Fresh Film Festu.

Praktické informace k Fresh Film Festu

Vstupenky

Festival se koná ve dnech od 28. srpna do 1. září. Pokladny v kinech budou otevřeny hodinu před začátkem první projekce do začátku poslední. Vstupenky je možné zakoupit na konkrétní představení pouze v pokladnách daného kinosálu.

Akreditace opravňují ke vstupu na neomezený počet projekcí a jsou v prodeji ve všech pokladnách.

Vstupenky: 70 až 90 Kč

Akreditace: 500 Kč (5 dnů)

                    350 Kč (zlevněná na 5 dnů)

DOPROVODNÝ PROGRAM

Ve čtvrtekKlubu Ilusion vystoupí jako hlavní hvězda norsko-česká elektro-house formace Boska, dále zahrají různí DJ a The Fakes.

pátek se mohou návštěvníci těšit na projekci dokumentárního filmu The Secret Disco Revolution, následovat bude stylová kostýmní diskotéka a přednáška na téma fenoménu disko.

sobotu se budou promítat videoklipy jednoho z porotců, dánského režiséra Martina de Thuraha, dále zahrají DJ´s Radia 1.

neděli se koná závěrečná párty s DJ Robot & Radimo.   (far)

(Autor je dramaturg celovečerních filmů a Fresh Generation na FFF)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám