Hlavní obsah

Finská skupina Leningrad Cowboys se hrne na Prahu

Právo, Jaroslav Rudiš
PRAHA

Zrodili se prý už před mnoha sty lety ve finské tajze, ale vodková povodeň v roce 1977 o tom utopila všechny důkazy. Jejich heslo zní: Neválčete, vyrábějte traktory. Nosí obří boty a k nebi ční jejich ostré účesy zvané jednorožce. Patetické Alexandrovce naučili řízný rock"n"roll.

Foto: Jiří Smutný

Z důvodu špatného počasí byla většina účastníků pod střechou

Článek

Něco je pravda, něco snůška mýtů. Jisté ale je, že s touhle skupinou se jeden nikdy nenudí. Divoká finská recesistická kapela Leningrad Cowboys vystoupí v pátek na pražském ostrově Kampa na festivalu United Islands of Prague.

Syn Lenina a starý wartburg

"Myslím, že spojujeme východ a západ. Ze západu jsem si vzali rock"n"roll a ozvláštnili ho východoevropským kořením, a tak naše hudba funguje po celém světě. Osobně se cítím být více součástí východu. Líbí se mi ten životní pocit," vykládá v telefonním rozhovoru klávesista skupina Mauri.

Na internetové adrese www.leningradcowboys.fi se o něm můžeme dočíst, že umí řídit vesmírnou raketu, ale že má problémy s navigací, a tak občas skončí jinde, než chtěl.

Také o dalších dvanácti členech skupiny tu kolují celé legendy: trumpetista Pemo je prý synem samotného Lenina, kytarista Varre získal jméno po enderáckém plivači dýmu wartburg, na jehož palubě se narodil, a zpěvák Sakke geniálně ovládá jediné umění - umí natočit plnou nádrž u svého mopedu. Všem mužům v kapele je stále 18 let, všichni mají stejnou matku. Jak je to možné? "Zázrak!" zní odpověd.

"Nemůžete věřit všemu, co o nás na internetu koluje. Jedno je jisté. Jsme americká rock"n"rollová skupina. Tak to přece stojí oficiálně v našich tiskových materiálech. Uznávám ale, že pravda je i spousta jiných informací," kličkuje Mauri.

Objevil je Kaurismäki

Mauri ale přiznává, že skupinu pro svět objevil finský režisér Aki Kaurismäki. Právě on natočil v roce 1989 film Leningradští kovbojové dobývají Ameriku o partě buranů z tajgy, která dostane na kolena Spojené státy - ne svými častuškami, ale skvělými rockovými čísly, která se naučí za pochodu. Legenda byla na světě.

V roce 1993 Leningrad Cowboys vystoupili na jednom helsinském náměstí společně s ruskými Alexandrovci. Na koncert Total Balalaika Show, který Kaurismäki natočil jako koncertní film, přišlo 70 tisíc lidí, společně také vystupovali ve Stockholmu nebo po Německu. "Pracovalo se s nimi skvěle. Naučili jsem je hrát rock"n"roll," vzpomíná Mauri, který má se skupinou v koncertním arzenálu řadu vlastních písní a také mnoho coververzí známých hitů - od Elvise Presleyho nebo Boba Dylana po legendární Kaťušu.

Zatím poslední album Terzo Mondo skupině vyšlo v roce 2000. Letos na podzim by měla následovat živá deska. A mezitím budou Leningrad Cowboys koncertovat a bavit sebe i publikum po celém světě. "Vyřiďte všem lidem u vás, ať přijdou, protože my je máme rádi," vzkazuje Mauri.

Festival United Islands je součástí oslav vstupu České republiky do Evropské unie. Vstupné tak činí symbolické 1 Euro - 33 korun. Jak se v unii žije kovbojům z Finska? "Jde to. Není to ani peklo, ani ráj."

Leningrad Cowboys: Vyřiďte všem lidem, že je máme rádi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám