Hlavní obsah

Filmová škola v Hradišti se zaměří i na fotbal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherské Hradiště

Letošní Letní filmová škola v Uherském Hradišti (LFŠ) se bude konat od 23. července do 1. srpna a ožije fotbalem. Zareaguje tak na mistrovství světa ve fotbale v Jihoafrické republice. V cyklu Fotbalová horečka nabídne filmy o fenoménu kopané, fandovství i fotbalovém násilí.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Přehlídka v cyklu Fotbalová horečka nabídne filmy o fenoménu kopané, fandovství i fotbalovém násilí.

Článek

LFŠ uvede bhútánsko-australský film Pohár o fotbalovém šílenství mezi tibetskými mnichy a íránský snímek Offside o fanynkách kopané, kterým režim zakazuje chodit na zápasy. Netradiční fotbalovou komedii Hledá se Eric osobně představí britský režisér Ken Loach.

V dalších cyklech představí LFŠ islandskou nebo latinsko-americkou kinematografii, do programu zařadila také retrospektivu francouzského režiséra Jacquese Tatiho. Filmoví fanoušci se dočkají promítnutí všech dostupných Tatiho filmů. V české předpremiéře LFŠ navíc uvede animovaný film Iluzionista z roku 2009, který natočil režisér Sylvain Chomet podle nerealizovaného Tatiho scénáře. Chomet je v Česku známý jako autor animovaného Tria z Belleville.

Ceny akreditací

Základní vstupné na jeden den bude stát 200 korun, na celý festival 1200 Kč.

Zachovány jsou i zlevněné akreditace pro studenty, držitele průkazů Asociace českých filmových klubů a držitele průkazů ZTP.

Loni navštívilo Letní filmovou školu 4157 akreditovaných diváků, jednodenní vstupenku si zakoupilo 670 lidí. Za deset dní se v jedenácti sálech a dvou letních kinech promítlo 493 filmů.

LFŠ stejně jako v minulých letech přiveze mnoho zajímavých osobností světové kinematografie. Vedle Kena Loache to bude například islandský režisér Fridrik Thór Fridriksson považovaný za "otce zakladatele" moderní islandské filmařiny. V 80. letech zaujal filmem Děti přírody, pak následovaly snímky Zimnice, Ďáblův ostrov nebo Andělé všehomíra.

Reklama

Výběr článků

Načítám