Hlavní obsah

Film s Catherine Deneuveovou zahájil 68. filmový festival v Cannes

Právo, Věra Míšková
Aktualizováno

Francouzský film La Tete haute režisérky Emmanuelle Bercotové s Catherine Deneuveovou a Benoîtem Magimelem v hlavních rolích zahájil ve středu večer ve Festivalovém paláci francouzského přímořského letoviska Cannes 68. ročník nejprestižnějšího mezinárodního filmového festivalu.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Catherine Deneuveová zahájila festival v Cannes

Článek

Deneuveová by měla být jednou z největších hvězd filmového svátku, na němž zazářila poprvé v roce 1964 ve slavných Paraplíčkách ze Cherbourgu a od té doby hrála ve více než dvaceti filmech hlavního programu.

V následujících deseti dnech se před hlavní porotou, kterou vede bratrské režisérské duo Joel a Ethan Coenovi a v níž zasednou mimo jiné francouzská herečka Sophie Marceauová, kanadský režisér Xavier Dolan či americký herec Jake Gyllenhaal, utká o vítěznou Zlatou palmu a další ceny 17 filmů.

Festivaloví diváci se mohou těšit například na snímky The See of Trees (Moře stromů) amerického režiséra Guse Van Santa (Zlatá palma a cena za nejlepší režii z roku 2003 za film Slon) nebo La Giovinezza (Mládež) italského filmaře Paola Sorrentina. Do Cannes se již po patnácté vrátí Ital Nanni Moretti (Zlatá palma 2001 za Synův pokoj), aby představil svou novinku Mia Madre (Moje matka).

Foto: Yves Herman, Reuters

Zleva herečka Catherine Deneuveová, režisérka Emmanuelle Bercotová, a herec Rod Paradot na tiskové konferenci k zahajovacímu filmu La tete haute

Mezi dalšími režiséry, jejichž snímky budou soutěžit, je například Kanaďan Denis Villeneuve s thrillerem Sicario nebo Francouz Jacques Audiard (Grand Prix 2009 za Proroka), který představí film Dheepan, příběh tamilského bojovníka, jenž uteče před občanskou válkou ze Srí Lanky do Francie a skončí jako správce domu na okraji Paříže. A soutěžit bude i Macbeth režiséra Justina Kurzela s oscarovou Marion Cotillardovou v roli Lady Macbeth a Michaelem Fassbenderem, který hraje Macbetha.

Šílený Max a Woody Allen

Současně s premiérou v českých kinech se canneskému publiku představí v hlavním programu mimo soutěž jeden z nejočekávanějších filmů roku, australská akční sci-fi Šílený Max: Zběsilá cesta. Pozornost poutá i Woody Allen a jeho novinka Irrational Man s Joaqinem Phoenixem, Emmou Stoneovou a Parker Poseyovou v příběhu muže mezi dvěma ženami.

Foto: Yves Herman, Reuters

Herečka a členka poroty Sienna Millerová přichází na zahájení festivalu

Amy je dokument Asifa Kapadii o zesnulé soulové zpěvačce Amy Winehouseové a Mark Osborne oživil po letech znovu jeden z nejpopulárnějších příběhů všech dob – Malého prince.

Česko bude na letošním festivalu opět reprezentováno tvorbou studentů pražské Filmové a televizní fakulty (FAMU). Film Out se jako první film z bývalého Československa dostal do projektu L’Atelier, který podporuje dokončení vybraných filmů a jejich uvedení do distribuce.

Krátký film Retriever Tomáše Kleina, který ho vytvořil v autorské dvojici s Tomášem Mertou, se dostal do prestižní festivalové soutěže sekce Cinéfondation, kterou před sedmi lety vyhrál film Bába Zuzany Kirschnerové Špidlové a v níž už se představila řada dalších českých studentských snímků.

Jména držitele Zlaté palmy a dalších držitelů cen se svět dozví na závěrečném ceremoniálu 24. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám