Hlavní obsah

FFFILM recenzuje Star Wars Epizodu III

Novinky, František Fuka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Než jsme se nadáli, 28 let uplynulo jako voda, a sága je završena. Už za týden mají v našich kinech (a všude jinde po světě) premiéru poslední (zatím?) celovečerní STAR WARS. Ano, přiznávám, že jsem mírně dojat, ale snad se mi přesto podaří něco o nich napsat...

Článek

Hned ze začátku vás raději upozorňuji, že předpokládám jistý základní přehled o odborné problematice a že tudíž nepovažuji za spoiler takové věci, jako že Palpatine se stane císařem, Anakin se stane Darth Vaderem a je předtím zmrzačen a popálen v lávě, kam spadne po souboji s Obi-Wanem. Tohle všechno jsou věci, které jsou oficiálně známy nejméně 10 let (spíš 20).

Anakin se ovšem stane Vaderem až necelých 10 minut před koncem filmu, takže se nedočkáme žádné jeho hrůzovlády. Film je o tom, proč se Vaderem stal. Zjišťujeme (jak jsme ovšem dávno tušili), že Palpatinův plán byl ďábelsky propracovaný od samého počátku a že ho tento mistrovský manipulátor provedl geniálním způsobem. Podařilo se mu poštvat Anakina proti Radě Jediů a tím ho "přetáhnout do svého týmu". Dokonce je (domnívám se) naznačeno, jak to bylo s Anakinovým "neposkvrněným početím".

Ohledně početí je to vůbec v "předaleké galaxii" trochu zvláštní. Na počátku se Anakin vrací z lítých bitev a Padmé ho vítá s radostnou zprávou: Je těhotná! Oba z toho mají radost, přestože byl pryč velmi dlouho. Ale zřejmě to opravdu všechno funguje jinak, když se matce zvětší břicho až den před porodem...

To jsem se ale nechal příliš unést a trošku jsem odskočil stranou, protože si nejsem pořád úplně jistý odkud vlastně s recenzí začít. Zkusme to od technických aspektů:

V Epizodě III je spousta triků. Vlastně tam prakticky nejsou záběry, které by byly bez triků. Pomocí triků je vytvořena i většina kulis, které by v "normálních filmech" byly "normálně postaveny". Naprostá většina jich je dokonalá. Pokud někde jsou trochu problémy, je to ve scénách, ve kterých jsou "digitální kaskadéři": Občas se nějaký hrdina pohybuje tak prudce nebo rychle, že by mu to v reálu muselo urvat hlavu/končetiny/půlku těla, nebo to s ním aspoň mlátit mnohem více, než je vidět (např. "Obi Wan jede na obří hbité ještěrce"). Rozhodně jsou ale triky lepší než v Epizodě II a myslím, že vás třeba vůbec nenapadne, že všichni klonoví vojáci jsou udělaní digitálně. Trochu problém je v tom, že digitální Yoda je tak dokonalý, že bude dost nezvyk sledovat po Epizodě III Epizodu V s modrozelenou loutkou. Ale Lucas zřejmě udělá další "super speciální vydání", kde to opraví.

Kostýmy, výprava a hudba jsou zajímavé tím, jak se nenásilně blíží stylu Epizody IV - ale to tady nebudu rozebírat, hardcore fanoušci si toho jistě všimnou (například identifikují následující chodbu) a normálním lidem je to jedno.

Co se týče střihu, zvukových efektů atd., není co vytknout. Jenom kuriozitka: Zkuste si schválně všimnou jak dlouho trvá úvodní záběr (nepočítám samozřejmě "odjíždějící titulky"). Neměřil jsem ho, ale myslím, že nějaký menší rekord to bude.

A teď k těm složitějším věcem: Scénář je o něco málo lepší než v předchozích dvou epizodách. Pořád se v něm vyskytují strašlivě trapné věty ("Jsi tak krásná" - "To proto, že tě tak miluju" - "Ne, to proto, že já tak miluju tebe") a vtípky, kterým se opravdu těžko můžou smát dospělí diváci. Jar Jar a Boss Nass se naštěstí filmem jenom mihnou (a neřeknou ani slovo), takže za šaška je tentokrát téměř výhradně R2-D2 a zlí (neschopní) droidi. A jeden Wookie (to je to chlupaté, co je Chewbacca) ze sebe při houpání na lianě (při poměrně dramatické scéně) vydá přesně stejný zvuk jako starý Tarzan. Ha ha ha.

Naštěstí se to dá vydržet a někdy od poloviny filmu (celková délka je asi 140 minut) zaplaťpánbůh humor zcela přestane a nastoupí drama. A na rozdíl od Epizod I a II to je drama, které víceméně funguje!!! V Epizodách I a II na mě nijak příliš nezapůsobil žádný rozhovor nikoho s nikým a bral jsem je jen jako zdržování před další akcí (nezaměňovat rozhovor a hlášku!). Například si nepamatuji (ale nějaký fanoušek mě jistě opraví), že by někdy ve Star Wars někdo na někoho naštvaně nahlas řval a přitom vypadal, že to fakt myslí vážně. V POMSTĚ SITHŮ ano, a nejen to. Exceluje Ian McDiarmid jako Palpatine/Sidious, který dokáže se svým hlasem neuvěřitelné věci (no dobře, asi mu trochu pomohli zvukaři) a díky jeho scénám s Anakinem můžeme poprvé po šesti letech ve Star Wars slyšet působivé dialogy. A když jsme u Anakina - Hayden Christensen i Ewan McGregor také hrají viditelně lépe, než před třemi (respektive šesti) lety. Fanoušky Natalie Portmanové asi nepotěší, že senátorka Amidala je na plátně velmi krátce a připadla jí většina nejstrašnějších hlášek.

Co se týče struktury filmu: Okamžitě od první sekundy začne akce, která nám připomene, že se díváme na něco jménem "STAR WARS" a trvá nepřetržitě déle než 20 minut. Pak přijde nejslabší část filmu, kdy jsou dialogy nudné a scény polopatičtější. Naštěstí v necelé polovině (těsně poté, co se na plátně mihne George Lucas natřený na modro) začne fungovat ono výše zmíněné drama (proložené kratšími akčními sekvencemi). Nakonec film vyvrcholí velikánským soubojem (nejde jen o Anakina versus Obi-Wana, bojuje se i jinde) a závěrečnými maximálně tragickými událostmi, které jsou velmi moudře odvyprávěny téměř beze slov.

Pouze Williamsova hudba a doslova ikonické obrazy nevyhnutelně zpečeťují osud Anakina i celé galaxie na dalších nejméně 20 let. Na závěrečnou sekvenci už jsem se díval snad tucetkrát (jako překladatel mám kopii doma na harddisku) a pořád funguje. Svým emocionálním nábojem se vyrovná tomu nejlepšímu z Epizod IV až VI a není ojedinělá. I jinde v průběhu filmu najdeme scény, které jsou natočené opravdu skvěle a působivě, aniž by v nich šlo o akci. Myslím, že třeba věta "Proveďte rozkaz 66" se díky následné scéně stane přinejmenším tak populární jako "Zaujměte polohu 69".

Hodně se mluví o brutalitě POMSTY SITHŮ. Ano, dojde v ní k několika amputacím, vážným popáleninám, a mnoho postav umře, včetně dětí. Všechno je to ale buď pouze naznačeno, nebo natočeno značně stylizovaně a zdaleka to nedosahuje třeba brutality ZACHRAŇTE VOJÍNA RYANA. Ale některé desetileté děti by z toho špatné sny mít mohly.

Pokud jsem byl nucen hodnotit Epizodu III číselně, uchýlil jsem se k maximálnímu hodnocení (100%, 5 hvězdiček apod...). Přesto pro mě POMSTA SITHŮ není bezchybný film, ze kterého bych byl naprosto nadšen. To ne. Nicméně, je tak výrazně lepší než Epizody I a II (kterým jsem oběma dal 80%), že nemohu jinak. Pořád mám ale trochu problém s tím, že Epizody I a II mi teď připadají do značné míry zbytečné a docela dobře by se daly obě shrnout do nějakých patnácti minut v úvodu Epizody III. Stačilo by jenom vysvětlit, že Anakinovi zabili mámu, zamiloval se do Padmé a začaly Klonové války - nějaké závody kluzáků, boje s Obchodní federací nebo souboje v aréně nejsou důležité pro děj ani pro atmosféru. Dokonce bych se odvážil doporučit POMSTU SITHŮ i lidem, kteří vůbec neviděli SKRYTOU HROZBU a KLONY ÚTOČÍ.

Rozdíl není zdaleka jen v oné dramatičnosti, ale - nač chodit kolem horké kaše - Epizoda III je lépe napsána a především režírována. Netuším, proč Lucas natočil skvělý film, pak produkoval dvě neméně skvělá pokračování, pak po letech režíroval dvě slabší a nakonec se zase dostal do formy. Opravdu netuším proč, ale je to tak a shodují se na tom se mnou snad všichni recenzenti.

Zajímavou skutečností je, že když srovnám, jak se co do obsahu od sebe lišily pracovní a finální verze Epizod I až III, v POMSTĚ SITHŮ bylo zdaleka nejméně úprav a to, co uvidíte v kinech, je v podstatě přesně to, co Lucas napoprvé sestříhal. Možná se budete divit, že ve filmu vůbec nejsou některé postavy, které byly vidět na fotografiích z natáčení a fanoušci se na ně těšili, ale ujišťuji vás, že nebyly už v úplně první pracovní verzi někdy před čtvrt rokem.

Nicméně, jak jste už asi pochopili, POMSTU SITHŮ vám doporučuji a jsem docela dojat.

A ještě několik technických upřesnění: Film u nás jde i v několika titulkovaných kopiích, včetně jedné digitální (ve Slovanském domě). Překládal jsem dabing i titulky, ovšem díky rozdílným nárokům na timing obojího se jedno od druhého místy liší (včetně některých technických termínů). Za "kanonický oficiální překlad" bych tedy označil spíše titulky, které jsem měl zcela pod svou kontrolou od začátku až do konce. Což neznamená, že dabing by byl nějak nepodařený (aspoň co se týče překladu). Jestli vás to tedy zajímá.

Prvním promítáním pro veřejnost bude u nás slavnostní premiéra příští středu ve 20:00 a hned po ní půlnoční premiéry v několika kinech (které ovšem už jsou v tuto chvíli na mnoha místech vyprodány). Já budu ve Slovanském domě.

Premiéry týdne

Tento týden má premiéru pouze RYCHLÝ STRIPES, což je ne moc vydařený dětský film o mluvících zvířátkách, o kterém jsem totéž omylem napsal už minulý čtvrtek.

Ve zkratce...

Star Wars, Star Trek a jejich fanoušci spolu vždycky tak trochu soupeřili. Je tudíž hořkou ironií osudu, že zatímco STAR WARS se během pár dní dočkají obrovských tržeb, celosvětové slávy a dalších seriálů, přibližně ve stejné době bude v USA odvysílána úplně poslední nová epizoda Star Treku, který se jeho fanouškům nepodařilo zachránit před zrušením z důvodu malé sledovanosti...

Pokud vás štvou všechny ty rozjásané veselé optimistické filmy, jistě vás potěší tenhle.

Slavná série dětských knížek C.S. Lewise "Kroniky Narnie" (nebo jak se to česky jmenuje) se dočká velkolepého (nebo aspoň drahého) filmového zpracování. První trailer je tady (veliký dlouhatánský MOV). Natáčelo se mj. i u nás.

Reklama

Související články

FFFILM a konec

Kromě premiér týdne se dnes ještě vrátíme do minulého týdne, ke HŘE NA SCHOVÁVANOU a jednomu jejímu unikátnímu aspektu. A uvidíte dva opravdu divné trailery...

FFFILM: Filmy, které nejsou pro mě

Tento čtvrtek má premiéru poměrně dost filmů, ale musím bohužel konstatovat, že většina z nich se mi nelíbila. Ale jak se říká, "svého diváka si najdou"...

FFFILM: Star Wars III v českém znění

Ještě než se zastavíme u nového českého filmu ROMÁN PRO ŽENY (který prý není jen pro ženy), můžete si přečíst něco o tom, jak se dělá české znění, včetně...

Výběr článků

Načítám