Hlavní obsah

FFFILM: Můj Doom, můj hrad.

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na různých místech v Praze se už několik týdnů natáčí filmová adaptace videohry "Doom". A co čert nechtěl, já byl u toho a můžu o tom něco napsat.

Foto: Jana Vančatová

Ve středověku se věřilo, že takovéto mosty mohla vytvořit jen ďáblova ruka

Článek

Předevšímm se omlouvám, že neuvidíte žádné fotografie herců ani kulis. Fotografování bylo přísně zakázané, takže i kdybych si teoreticky třeba něco nafotil na dobře ukrytý miniaturní aparát a teoreticky to dávno měl na svém harddisku, nemohl bych to zveřejňovat, chápete... Podle producentů mi "fotografie brzy dodají" (pravděpodobně záhy poté, co budou volně stažení na internetu), takže jsem prozatím musel počítačem vymodelovat několik obrázků, které přesně simulují, jak bude film vypadat. Přibližně.

Film měl původně režírovat člověk (muž) s roztomilým jménem "Enda McCallion", který dosud režíroval videoklipy a reklamy. V září ale z projektu odstoupil ze soukromých důvodů (producent naznačoval, že se mu nějací příbuzní zabili v autě, ale nechtěl mluvit o detailech) a nahradil ho Andrzej Bartkowiak. Bartkowiak (původem z Polska) byl kameramanem mnoha slavných a dobrých filmů (NEBEZPEČNÁ RYCHLOST, VOLNÝ PÁD), ale jako režisér zatím natočil pouze filmy ROMEO MUSÍ ZEMŘÍT, LOVEC POLICAJTŮ a OD KOLÉBKY DO HROBU, které - byť celkem "příjemné" (v hodně speciálním smyslu toho slova) - ve mně nevzbuzují dojem, že by Bartkowiak byl vhodným režisérem pro film DOOM.

Scenáristou DOOMu byl před dvěma lety tehdy čtyřiadvacetiletý (!!!) Dave Callahan. V průběhu posledních dvou let spolupracoval s ID Software na úpravách scénáře, aby se ve filmu objevily i elementy z nejnovějšího třetího dílu hry. I když prý "všem šlo o zachycení atmosféry hry", došlo k několika "drobným" úpravám: Film a jeho příšery nemají nic společného s peklem, děj se neodehrává na Marsu a "vesmírní mariňáci" vlastně nejsou vesmírní, protože nelétají v kosmických lodích a nejsou ani oblečeni ve skafandrech, ale v černých stejnokrojích, které vypadají jako úplně normální výbava úplně normální české URNY.

A o čem tedy film je? Následující jsem poskládal z několika hodin rozhovorů a bloudění po studiu. Některé odpovědi tvůrců a herců byly překvapivě otevřené, takže jsem na některých místech použil varování ("spoiler!"), abyste si nezkazili překvapení, pokud to vydržíte do premiéry.

Film se točí okolo osmi mariňáků, kteří se teleportují ("červí dírou") na jakousi vzdálenou planetu. ("Osm" je maximální počet hráčů při multiplayeru v původním Doomu a volba tohoto čísla je jedním z mnoha scenáristických fórků určených fanouškům videohry.) Vylezou z červí díry v řídícím středisku (kde je několik počítačů a značné množství živých vědců) a dozvědí se, že se na zdejší planetě děje něco podivného.

Mariňáci tedy začnou zkoumat co podivného se děje a přitom se začnou objevovat příšery. Příšery ovšem nepřišly z pekla, ale (spoiler!) jde o zmutované lidi, napadené nějakým ošklivým supervirem (konec spoileru). Přesto prý příšery vypadají velmi podobně jako ve videohře. Mezi osazenstvem základny je například technik jménem "Pinky", který se stará o provoz červí díry a má s ní velké osobní zkušenosti: Při jakémsi dřívějším přenosu přišel o dolní polovinu těla. Takže jezdí v kybernetickém invalidním křesle.

(Při natáčení to vypadalo tak, že chlapík (celý) jezdil v křesle, které bylo dálkově ovládáno. V postprodukci bude digitálně odstraněna spodní polovina chlapíka a celé křeslo s výjimkou kol bude nahrazeno digitálním křeslem.) Pinky v průběhu filmu zmutuje v něco, co prý připomíná příšeru z Dooma 3, která má jen vrchní polovinu (přibližně lidského) těla. To tvrdil trikař. Já to ověřit nemůžu, protože jsem Doom 3 nehrál a asi nikdy nebudu (nemám na něj hardware ani přílišnou chuť).

Něco k hercům: Hlavním hrdinou je mariňák jménem John "Reaper" Grimm, kterého hraje Karl Urban (PÁN PRSTENŮ, RIDDICK: KRONIKA TEMNA). Ten v průběhu filmu zjistí, že se na základně vyskytuje jeho mladší sestra (Rosamund Pikeová z DNES NEUMÍREJ), která zde pracuje jako "DNA geoložka" (to je termín, který Pikeová použila) a s Johnem se neviděla 10 let (tehdy se rozešli po tragické smrti svých rodičů archeologů). Jak vidíte, scénář se snaží hrdinům dát "lidský rozměr", což mi připadá u adaptace videohry Doom jako nepříliš šťastný nápad, ale uvidíme...

Karl Urban zaujal, když tvrdil, že jeho rodina možná pochází z Čech (je Novozélanďan, jeho otec je Němec). Mnohem víc ale zaujal The Rock alias Dwayne Johnson. Tento pán začínal jako wrestler (stejně jako jeho otec a dědeček, samojský náčelník), úspěšně se uchytil ve filmu (VÍTEJTE V DŽUNGLI, KRÁČEJÍCÍ SKÁLA) a vypadá jako hodně fajn člověk - rád bych ho měl za souseda a půjčoval si od něj mouku.

Rock nedávno dokončil natáčení pokračování gangsterky GET SHORTY, kde hraje homosexuálního gangstera, který chce být zpěvákem. Po DOOMu bude hrát vychovatele v polepšovně v dramatu GRIDIRON GANG a potom hlavní roli buď ve filmové adaptaci videohry SPY HUNTER nebo v hrané verzi animovaného seriálu JOHNY BRAVO. Předvedl dokonce, jak má naučeno Johnnyho typické "Hey, momma" - tady máte sampl.

V DOOMu hraje Rock seržanta, kterému říkají prostě "Sarge". I když je Rock nejslavnějším hercem na place, v titulcích bude uveden až za Karlem Urbanem. Z jeho postavy se totiž záhy vyklube záporák, který (spoiler) na většinu filmu někam zmizí a objeví se až v závěru, jako příšera.

Tvůrci tvrdí, že se spíš než o akční střílečku bude jednat o horor. Na střílení ale samozřejmě taky dojde a ke konci filmu bude delší sekvence, natočená kompletně z "first-person" pohledu hlavního hrdiny. Fanoušky jistě také potěší, že ve filmu hraje důležitou roli jak motorová pila, tak obrovský kanón BFG (má ovšem plný název "Bio Force Gun", nikoliv ten, který všichni známe). Shodou okolností jsem viděl natáčení scény, ve které se vojáci s BFG na zádech prořezávají motorovou pilou skrz asi půl metru tlusté ocelové dveře. Ehm, ehm...

Film má rozpočet 70 miliónů dolarů, což je celkem hodně. Humanoidní příšery (navržené studiem Statna Winstona na motivy hry) prý budou vytvořeny kombinací živých herců v kostýmech a digitálních hlav. Jsem ale trochu nervózní z toho Bartkowiaka a ze skutečnosti, že natáčení začalo relativně nedávno (Rosamund Pikeová například ještě nenatočila ani jednu scénu) a v létě 2005 má už být premiéra (u nás na podzim).

Když uvážím, že triky pro nové STAR WARS se vytvářejí celý rok po skončení natáčení, vyplývá mi z toho, že to s trikovou stránkou DOOMa nebude až tak žhavé. Ale za co pak vyhodili těch 70 miliónů, když jediný drahý herec (Rock) hraje vedlejší roli a ta místnost, kterou jsme viděli, je prý největší kulisa, jaká ve filmu je (zbytek se odehrává v klaustrofobických chodbách základny)? Na to se dá říct pouze: "Uvidíme příští rok".

Premiéry týdne

Obě premiéry tohoto týdne stojí za to. Rozhodně, absolutně, bezvýhradně a bez výmluv musíte jít na ÚŽASŇÁKOVY - nejnovější počítačový film od Pixaru. Ještě více než v jejich předchozích filmech si tentokrát přijdou na své dospělí, a to jak fanoušci bondovek, tak fanoušci comicsů, tak fanoušci jemného humoru a skutečných emocí... Ale co to plácám, prostě na to jděte. Pokud si chcete přečíst víc, ve čtvrtek bude na cinema.burda.cz moje recenze.

Komedie SANTA JE ÚCHYL! není sice natolik jednoznačně skvělá, ale stejně ji doporučuji. Billy Bob Thornton v ní hraje chlapíka, který dělá v supermarketech Santu, ale je prasák, úchyl, opilec, děvkař atd. atd... Je nutné podotknout, že ho hraje s velkým odhodláním a velmi realisticky (prý byl při natáčení skutečně ožralý), takže chrlí nadávky skutečně nejhrubšího zrna! Rozhodně nejde o "lechtivou rodinnou komedii", ale o skutečný ohňostroj sprostoty. Je to tak šokující, že to film činí zajímavým, a přiznám se, že jsem se dost smál.

Ve zkratce...

Disneyovo studio se chystá natočit (bez účasti Pixaru) třetí díl TOY STORY. Tím zřejmě definitivně mizí možnost, že by se spolu obě studia přece jen nějak dohodla. CARS tedy budou posledním filmem Pixaru, který bude distribuovat Disney.

Video killed the radio star. A nyní: DVD killed the video. DVD přehrávačů se prodává 40x víc než videí a mnozí světoví distributoři úplně přestávají videokazety prodávat. Odpočívej v pokoji, magnetoskope...

Možná jste si i v našich zprávách všimli zmínek o riotu při basketbalovém utkání v USA. Tady je ke stažení kompletní záznam.

Shodou okolností jsem na TV PRIMA shlédl kus něčeho, co se jmenuje "Prima výhra" a je to označováno za soutěž. Je to neuvěřitelné, doporučuji ze studijních důvodů. Ze stejných důvodů doporučuji přečíst si herní řád, ze kterého vyplývá, že nejde o vědomostní soutěž, nýbrž o loterii s velmi nevýhodnou pravděpodobností výhry, jejíž pravidla jsou podstatně jiná, než se snaží při soutěži naznačovat moderátorka. Samozřejmě to naznačuje "chytře", aby to nebylo vyloženě lživé a žalovatelné. Klobouk dolů před tím, kdo to vymyslel.

A na závěr: dojemný comics o Vetřelci a Predátorovi, kteří společně žijí v jednom newyorkském podnájmu a prožívají různé štrapáce.

Reklama

Související témata:

Související články

Dabingový FFFILM

Tento čtvrtek se do našich kin dostává počítačem animovaný rodinný film od DreamWorks PŘÍBĚH ŽRALOKA. Jeho vychutnání bude ale bohužel do značné míry ovlivněno...

Šedovlasý FFFILM

Tento čtvrtek se do našich kin přiřítí Tom Cruise jako brutální vrah, navíc s prošedlými vlasy! Nejen, že se pokusíme odhalit, co znamená název COLLATERAL,...

FFFILM a Snowboardovi muži

Příští týden má premiéru nová česká komedie SNOWBOARĎÁCI. Budu o ní tedy psát až příští týden, ale již dnes bych vám rád řekl něco o jejích internetových...

Výběr článků

Načítám