Hlavní obsah

Festival Ost-ra-var nabídne přehlídku ostravských činoher

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ostravě se příští týden uskuteční 16. ročník festivalu Ost-ra-var. Na čtyřech scénách nabídne během pěti dnů 15 činoherních představení. Přehlídka začne 28. listopadu a potrvá do 2. prosince, informovala mluvčí Národního divadla moravskoslezského (NDM) Viola Kučerová.

Foto: ndm.cz

Divadlo Antonína Dvořáka v Ostravě

Článek

"Každoročním hlavním cílem festivalu je přitáhnout do Ostravy divadelní teoretiky, pedagogy i studenty divadelních škol. Chceme jim nabídnout průřez tvorbou ostravských profesionálních divadel za poslední rok," uvedla Kučerová.

Do programu přispěla všechna divadla působící na území města. Národní divadlo moravskoslezské představí komedii Mariana Pally Sajns fikšn, hru Pygmalion a Cenou Evalda Schorma ověnčenou grotesku Kuřačky. Hrát se bude i Ivanov, inscenace Donaha! a klasika Jak důležité je mít Filipa.

Na větrné hůrce

Divadlo Petra Bezruče nabídne festivalovému publiku inscenace Správkař, Pestré vrstvy a Na větrné hůrce. Komorní scéna Aréna bude mít na programu inscenace S nadějí i bez ní, Chlív/Paternoster, Plešatá zpěvačka a Amigo. Divadlo loutek Ostrava představí svou inscenaci Sofiin svět.

"Novinkou letošního ročníku bude tištěný sborník příspěvků z doprovodných seminářů, který bude vydán následně po festivalu. Kromě toho nabídneme už standardně denní zpravodajství na webu www.ndm.cz a na Facebooku OST-RA-VARu," doplnil dramaturg činohry NDM Marek Pivovar.

Doprovodným programem festivalu bude v Galerii Opera v Divadle Jiřího Myrona výstava Mariana Pally Obyčejné obrazy naivního konceptualisty. Návštěvníci jsou zváni také do Ostravského muzea na výstavu Magie divadelního prostoru, která je věnována jedné z nejvýraznějších osobností historie ostravského divadla - scénografovi Vladimíru Šrámkovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám