Hlavní obsah

Febiofest zahájí István Szabó

– PRAHA
Právo, Věra Míšková

Oscarový maďarský režisér István Szabó přijede 31. března do Prahy zahájit filmem Božská Julie s Annette Beningovou 12. ročník Mezinárodní přehlídku filmu, televize a videa Febiofest 2005. Stane se tak poprvé v multiplexu Village Cinemas Anděl, kam se Febiofest stěhuje z Palace Cinemas Slovanský dům a z dalších kin.

Foto: Roland Frais

Hostýn: ilustrační foto

Článek

"Vedly nás k tomu ryze praktické důvody," řekl včera ředitel festivalu Fero Fenič. "Je tu oproti tamějším deseti sálům a čtyřem pokladnám dvanáct sálů a dvanáct pokladen, takže by měly odpadnout nekonečné fronty. Kapacita je o 500 míst větší, navíc je to klasický multiplex, který slouží jen filmu, což nám umožní vyjít návštěvníkům maximálně vstříc. Počínaje parkováním zdarma v garážích, rozšířením a zlevněním sortimentu občerstvení, internetovou kavárnou. Najde tu prostor i Febiofest Music Festival," dodal Fenič.

Pražský program nabídne do 8. dubna na 350 filmů, rozdělených do schématu, které připomíná mapu světa: kino evropské, asijské, africké a další. Archívní filmy se budou hrát v kině Konvikt a v Národním muzeu budou tradiční projekce zdarma -tentokrát na téma národních dějin.

Kino osobností

Novinkou bude Kino osobností, ve kterém každý den jeden tvůrce uvede svou minipřehlídku. Pozvání přijali například Hal Hartley, Kyoshi Kurosawa, Andrej Michalkov Končalovskij, závěr Febiofestu bude patřit Carlosu Saurovi a jeho filmu Sedmý den. Druhým závěrečným filmem bude Hotel Rwanda, který měl tři oscarové nominace. Novou sekcí je i Junior fest, který nabídne každé dopoledne dvě představení pro děti a mládež.

Soutěž nebude

Nebude naopak plánovaná soutěžní část. "Ustoupili jsme od toho z ekonomických důvodů - nakonec máme méně peněz než v minulých letech. Nevím, jestli se k této myšlence v budoucnu vrátím - beru to jako své osobní selhání," řekl novinářům Fenič.

Zmenší se regionální část Febiofestu, vrací se zhruba do podoby, jakou měla před pěti lety. "Regiony ani magistráty nám nepomáhají a není možné významně tam přesouvat prostředky z Prahy a z městské části Praha 5, které naopak festival finančně podporují," zdůvodnil Fenič fakt, že v Brně a Ostravě se Febiofest vrátí z multiplexů do klasických kin, zůstane v Liberci a v Pardubicích.

Předprodej vstupenek bude zahájen 23. března, cena je 69 korun, do videosálu a na Junior fest 39 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám