Hlavní obsah

Dub Colossus je senzací ve světě world music

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Magie afrického lidového zpěvu, dub, blues, útržky západní muziky 60. let, halucinogenní atmosféra - to vše se spojuje v unikátním projektu Dub Colossus, který inicioval Nick Page, spoluzakladatel známé kapely Transglobal Underground. V lednu přistál na druhém místě world music žebříčku WMCE.

Článek

V Dub Colossus se podařilo to, na čem mnohé experimentální projekty krachují. Prvky divoké mozaiky splynuly v jeden uhrančivý proud. Hlasy etiopských zpěváků a exotických perkusí se nerušivě vpletly do dubové rytmiky, jazzová sóla např. na saxofon chvílemi zpestřují pozvolný proud pohodové hudby.

Do něj nenásilně vstupují i elektrické varhany připomínající pop a rock 60. let. Osvěžující je také spojení dřevní bluesové kytary s rituálně znějícím zpěvem a tleskáním ve skladbě Shegye Shegitu.

Dub Colossus natáčeli v etiopském hlavním městě Addis Abebě s řadou místních hudebníků, ke známějším patří třeba zpěvačka Sintayehu "Mimi" Zenebe. Na finálním zvuku je ovšem znát práce v moderním západním studiu.

Duchovním otcem debutu Dub Colossus in A Town Called Addis, který spatřil světlo světa koncem roku 2008, je Nick Page. Ten spoluzakládal Transglobal Underground a natočil s nimi šest alb. Později byl součástí projektu Temple of Sound.

V ČR album distribuuje Indies Records.

Poslechněte si celé písničky zde

Reklama

Výběr článků

Načítám