Hlavní obsah

Dorota Nvotová: cítím se spíš muzikantkou

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dcera Jara Filipa Dorota Nvotová je známá především z filmu Děvčátko. Ztvárnila v něm roli drsné holky ze sídliště, která vyzkouší úplně všechno a propadne sexu. Sama přiznává, že jí byla šitá na tělo: "Lidi, co mě znali dřív, říkají, že je to, jako bych to byla já. Polovině se přitom film líbil, a polovině ne."

Foto: archiv

Banátské panenky

Článek

Není však jen herečkou, ale také muzikantkou, působí v česko-slovenské skupině Overground, jíž v únoru vyšlo debutové album. Zpívá a hraje v ní na klávesy po boku svého muže, slovenského zpěváka Mila ´Whiskyho´ Lábera, známého z punkové Sĺobodné Európy, kytaristů Špaka a Joea Karafiáta, baskytaristy Martyho, jenž chvíli působil v Lucii, a bubeníka Tuleně.

Nvotová dává přednost hudbě

Přestože jí úspěch přinesl film, sama dává přednost hudbě: "Cítím se spíš muzikantkou," říká Nvotová a vysvětluje proč, "Hudbě se věnuji odmalička a je intimnější. Film je víc cirkus, na který se nemohu spoléhat. Je dobré, když se v něm něco povede, ale nechci se ve filmu angažovat za každou cenu." Její slova vycházejí z reality. "Zatím žádná nabídka nepřišla," přiznala, když se stočila řeč na nový film. Ale ani s Overgroundem nestojí a nepadá její svět. "Možná bude další deska, možná ne. Záleží na tom, jestli to ještě bude bavit nás i lidi." S tím, že její přístup k tvorbě je jiný než Whiskyho, si nedělá starosti: "Moje písně jsou odlišné a nebije se to."

Doufá však, že i v Čechách ji přestanou spojovat jen s Děvčátkem: "Třeba se to změní, když se dostanou k desce." Nevěří ale, že by úspěchu alba napomohla reklama: "Když se něco dělá přes média, tak se to lidem znechutí."

Punkové kořeny kapely

Proto se skupina v létě chystá hrát na festivalech, pak by měla přijít šňůra. "Koncerty musí být pohromadě, protože každý hraje ještě v dalších kapelách," tvrdí Whisky. Ví, o čem mluví. Sám obnovil legendární punkový soubor, pověstnou Sĺobodnou Európu, kterou rozložily drogy: "Během těch let, co jsme nehráli, jsme si vyřešili problémy. Sväťo je v pohodě, zbavil se drogové závislosti a dostal se z následující závislosti náboženské. Braňo je na metadonu, ale není to na něm ani vidět, nemusí krást, normálně žije, chodí i na zkoušky. Hrajeme od října minulého roku a bez potíží jsme odehráli 40 koncertů." Nemíní však hrát jen punk: "Je mi vlastní, ale baví mě i jiné věci, nechci se omezovat tím, že bych byl jen punk."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám