Hlavní obsah

Dopisy Boženy Němcové nahlas

Právo, Jaroslav Špulák

Jméno nejznámější české národní spisovatelky Boženy Němcové je poslední dobou zmiňováno s nebývalou četností. Jednak proto, že v loňském roce uplynulo rovných 200 let od jejího narození, také proto, že na televizních obrazovkách se od začátku letošního ledna objevuje diskutovaný čtyřdílný seriál o jejím životě.

Teaser seriálu BoženaVideo: Česká televize

 
Článek

V souvislosti s touto životopisnou sérií spatřila světlo světa i audiokniha s výmluvným názvem Božena Němcová, Korespondence 1844–1862. Producentka titulu Naďa Dvorská pro dvouapůlhodinovou nahrávku vybrala dopisy z obsáhlého čtyřdílného souhrnu a propojila je průvodním slovem. To na nahrávce interpretuje herec Igor Orozovič, ukázky z listů pak čte jedna ze dvou seriálových Božen, herečka Aňa Geislerová.

Korespondence není řazena striktně chronologicky, ale spíše tematicky (rodina, tvorba, názory, manželství) či podle jednotlivých adresátů (Bohuslava Rajská, sestry Rottovy, synové Hynek a Karel apod.). Vyvolává tak plastický obraz pozoruhodného a velmi komplikovaného života mimořádné spisovatelky.

Pravda je, že průvodní text sem tam budí dojem přednášky z hodin literatury, ale současně výrazně napomáhá k pochopení všech souvislostí. Celek ilustruje nejen osobnost Němcové, zapálené vlastenky a ženy dychtící po lásce a plnosti života, ale i jejího manžela Josefa Němce.

Ten před posluchačem vyvstává i jako prchlivý člověk, schopný vztáhnout na svou ženu násilnou ruku, stejně tak jako člověk jí oddaný a stíhaný osudem.

Audioknižní výbor z korespondence je ovšem zajímavý nejen po stránce faktografické. Při jeho poslechu si uvědomujete půvab a rozmanitost jazyka, jakým se Němcová vyjadřovala. Celek je pak rámován úryvky z hudby Bedřicha Smetany v podání Pavel Haas Quartetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám