Hlavní obsah

Don Cheadle

Nominován za hlavní roli ve filmu Hotel Rwanda.

Foto: Petr Kameníček
Článek

Uznávaný herec Don Cheadle (29. 11. 1964 Kansas City) už v dětství hrál divadlo, ale pak ho zaujal jazz. Nakonec dal přednost studiu herectví a v roce 1982 udělal konkurs do seriálu Fame. Na stříbrném plátně debutoval v komedii Dopravní přestupky, kterou natočil režisér Neal Israel.

 Výrazněji však na sebe upozornil až hlavní rolí ve válečném filmu Johna Irvinga Hamburger Hill. Objevil se též ve filmu Dennise Hoppera o losangeleských ganzích Barvy.

Prosadil se však až v roce 1995, kdy hrál po boku Denzela Washingtona v thrilleru Ďábel v modrém. Za výkon ve vedlejší roli dostal cenu losangeleských filmových kritiků. Objevil se i v gangsterce Co dělat v Denveru, když člověk nežije. To už byl znám ze seriálu Pohotovost.

V roce 1997 se objevil v akčním Singletonově snímku o nebezpečí rasismu Vítejte v Rosewoodu a sondě do pornobusinessu Hříšné boogie. Oba mu přinesly další nominace na herecké ceny. Své kvality prokázal i v televizním portrétu zpěváka Sammyho Davise jr. The Rat Pack (1998), kde za svou roli získal Zlatý globus a byl nominován na cenu Emmy. Stejnou nominaci mu přinesla i hlavní role v televizním dramatu A Lesson Before Dying.

V roce 1998 se objevil nejen v satirickém snímku Warrena Beattyho Skandál!, ale především začal spolupracovat se Stevenem Sonderberghem, když se objevil po boku George Clooneyho v nostalgické krimikomedii Zakázané ovoce. Stejný režisér ho obsadil i do dalšího krimi filmu Traffic - nadvláda gangů (200) a do hvězdami nabitých a velmi úspěšných Dannyho parťáků (2001), kteří se loni dočkali pokračování. V roce 2003 hrál hlavní roli ambiciózního vězeňského učitele v dramatu Svět podle Lelanda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám