Hlavní obsah

Dokumentaristé tvrdí, že našli Ježíšův hrob

Novinky, Novinky, Jerusalem Post
JERUZALÉM/NEW YORK

Tým filmařů, který natočil pro Discovery Channel dokument Ztracený Ježíšův hrob, tvrdí, že v jeruzalémské čtvrti Talpiot našli rodinnou hrobku, v níž byl podle nich křesťanský mesiáš pohřben spolu s Máří Magdalenou a jejich synem Judou. Dokument v pondělí oficiálně představili v New Yorku jeho autoři. V roli šéfproducenta projektu figuruje slavný americký režisér James Cameron.

Článek

Dokumentarista izraelského původu Simcha Jacobovici a jeho kolegové údajně shromáždili vědecké důkazy, včetně analýz DNA, aby podpořili svou hypotézu o tom, že více dva tisíce let staré jeskynní pohřebiště kdysi obsahovalo ostatky Ježíše z Nazaretu, jeho matky Marie, Máří Magdaleny a zřejmě i jejich syna Judy.

Izraelský archeolog Amos Kloner, který dohlížel na odkrytí hrobky v roce 1980, označil interpretaci nálezu jako Ježíšova hrobu za nemožné a nesmyslné. "Není pravděpodobné, že by Ježíš a jeho příbuzní měli rodinnou hrobku," řekl Kloner listu Jerusalem Post.

V hrobce bylo nalezeno deset schrán na ostatky, pět z nich neslo nápisy se jmény, která jsou známá z evangelií, jako Matouš, Josef nebo Juda. Všechny nápisy jsou hebrejské či aramejské, jen na jedné schráně je řecky napsáno Mariamene e Mara. Uvedená jména byla však v době před dvěma tisíci let v oblasti Palestiny mezi židovským obyvatelstvem velmi rozšířená.

Filmaři podrobili vzorky ze schrán analýze DNA v laboratořích univerzity v kanadském Lakeheadu. Testy ukázaly, že osoby pohřbené v údajné Ježíšově a Mariině schráně nebyly příbuzné. Jacobovici a jeho tým z toho vyvozuje, že je možné, aby byly skutečnými hroby novozákonních legend.

Ve filmu se také objevuje tvrzení, že schránka na ostatky s nápisem "Jakub, bratr Ježíšův", jejíž nález vzbudil rozruch v roce 2002, také pocházela ze stejného pohřebiště. Izraelský úřad pro archeologii ale tuto schránku označil za podvrh, přesto je mnoho lidí přesvědčeno o její autenticitě.

Vědci se zatím ani neshodli na tom, zda byl Ježíš z Nazaretu skutečnou historickou postavou. Kromě novozákonních evangelií se o něm totiž nezmiňuje žádný jiný písemný zdroj z té doby. Pasáže v díle židovského historika Josefa Flavia, které pojednávají o Ježíšovi, vědci nakonec odhalili jako středověký podvrh křesťanských opisovačů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám