Hlavní obsah

Do Prahy se vracejí Skatalites i Tony Allen

Novinky, Stanislav Dvořák

Jamajští Skatalites, africký bubeník Tony Allen a spousta dalších souborů z oblasti world music zpestří podzimní kulturní nabídku v hlavním městě.

Článek

Skatalites, jedna z nejstarších dosud aktivních skupin, která stála před čtyřiceti lety u zrodu reggae, vystoupí tradičně v pražském klubu Akropolis (29. listopadu).

Skupina se v roce 1983 se znovuzrodila v jamajském Montego Bay. O rok později Skatalites potvrdili svůj comeback albem The Return of The Big Guns, skupina odehrála svůj první koncert v newyorské Village Gate a trvale se usadila v USA. Roku 1995 byli nominováni na Grammy v oblasti reggae, o dva roky později natočili desku Ball of Fire, na němž hostuje jamajský kytarista Ernest Ranglin.

Tony Allen i Bembeya

Nigerijsko-francouzský bubeník Tony Allen, drobný chlapík, kterého za bubny skoro není vidět, je proslulý tím, že hraje, jako by měl tři ruce. S kapelou již v Praze také vystupoval na jednom z letních festivalů Respect. Do klubu Akropolis dorazí 19. prosince.

Guinejský orchestr Bembeya Jazz spojil africké kořeny s moderními západními nástroji typickými pro jazzbandy. Vedle dechů se pyšnil i čtyřčlennou kytarovou sekcí. V současné podobě desetičlenná kapela zahrnuje celkem čtyři z původních členů včetně virtuózního kytaristy a showmana, jímž je Sekou "Diamond Finger" Diabaté. Vystoupí 24. října taktéž v Akropoli.

Tam také 13. listopadu zazpívá mexická zpěvačka Lila Downs známá z filmu Frida. Je držitelkou Latin Grammy za album Una Sangre a tří nominací na BBC World Music Award. Prahu zvolila jako jedno ze čtyř evropských měst, kde pokřtí své nové album Shake Away, které v říjnu vychází u prestižní jazzové značky Blue Note.

Reklama

Výběr článků

Načítám