Hlavní obsah

Do kin přichází francouzská komedie 2 dny v Paříži

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režijní prvotina francouzské herečky Julie Delphyové 2 dny v Paříži je příjemnou, skoro neromantickou variací na všechny romantické filmy o francouzsko-amerických párech.

Foto: Foto Palace Pictures, Právo

Julie Delphyová, Adam Goldberg a Albert Delphy na pařížském tržišti.

Článek

Sama Delphyová měla takovou roli naposledy ve filmech Richarda Linklatera Před soumrakem a Před úsvitem a říká, že by sice ráda natočila film o japonských vojácích za 2. světové války, k němuž si napsala scénář, ale producenti jí zatím dali peníze zase jen na film o francouzsko-americkém páru.

Kdo ví, jak by se jí dařilo s válečným japonským filmem a jaká bude její verze Báthory, kterou právě dokončuje, každopádně 2 dny v Paříži rozhodnutí producentů plně ospravedlňují, protože na tuhle debutantskou parketu vstoupila se sympatickou jistotou a s celou rodinou v zádech: oba její rodiče i sestra jsou povoláním herci a ona jim ve filmu svěřila role rodičů a sestry své postavy Marion.

Jack je nejspíš dost typický Američan

Jen dva dny strávila Marion (Delphyová) s Jackem (vynikající Adam Goldberg) v proslulém městě milenců a jejich vztah to málem zahubilo. Nechybělo mnoho a setkání s Marioninými rodiči, kteří nemluví anglicky, ale zato mají smysl pro sprosťárny všeho druhu, s její k zešílení upřímnou sestrou i se všemi bývalými milenci dovedlo Američana Jacka na hřbitov Pere Lachaise nejen jako turistu.

Jack je nejspíš dost typický Američan: arogantní, majetnický hypochondr, který sarkasticky komentuje pařížskou hygienu i bohému, teroristů se děsí neméně než žloutenky a francouzské kondomy mu připadají tak malé, že podezírá Francouze z výroby dětských velikostí.

Neméně typická Francouzka Marion s rozevlátým účesem i názory mu nezůstává v invektivách nic dlužna, když na něj křičí: Ne pro tvůj penis, ale pro tvoje ego je francouzský kondom moc malý!

Dva dny se hádají, štěkají, on žárlí, ona provokuje

A tak se ti dva celé dva dny hádají, štěkají, on žárlí, ona provokuje. Nemělo by to takový půvab, kdyby všude kolem nekypěl pařížský život s tržištěm, kde můžete omdlít z pohledu na čerstvě zabité mléčné jehně (nebo si ho koupit k obědu), s večírky, kde každý líbá každého a žádná otázka není tabu, s umělci, kteří okouzleni sami sebou předkládají světu k obdivování neuvěřitelné ptákoviny. Se setkáními plnými – jak se tak hezky česky říká – politicky nekorektních invektiv vůči všemu a všem s výjimkou Francie a Francouzů.

Že jsou Američané blbci, tu zazní se stejnou samozřejmostí jako rasistické, sexistické a jiné výstupy pařížských taxikářů, Marionin tatínek balí každou sukni s hulvátskou elegancí „zkaženého Santa Clause“ a maminka je tak zvláštní, že si ji musíte zamilovat hned, jak vás přejde ten největší vztek za to, že…

Ale to už se nechte překvapit. Film 2 dny v Paříži je totiž sice přesně toho druhu, na který se lze vydat s jistotou, že přinese přesně to, co od něj očekáváte, ale je natolik vtipný, že několik zábavných překvapení při jeho sledování přece jen zažijete.

PS: Všímavým divákům potvrzuji, že jednu z vedlejších postav hraje Daniel Brühl, kterého proslavila německá komedie Good bye, Lenin! Brühl bude hrát také Istvana Thurza ve filmu Countess (Hraběnka) o Erzsébet (Alžbětě) Báthoryové, který Delphyová natočila v německé produkci a bude mít premiéru příští rok. Báthoryovou si nechala Delphyová pro sebe, Gyorgyho Thurza (v Jakubiskově verzi Karel Roden) ztvárnil William Hurt.

2 dny v Paříži

Francie/Německo 2007 Režie, scénář a hudba: Julie Delphyová, Hrají: Julie Delphyová, Adam Goldberg, Marie Pilletová, Albert Delpy, Alexia Landeau, Daniel Brühl.

Reklama

Související témata:

Související články

Ten divnej bluesman s kšiltovkou

Miláček amerických a britských kritiků Seasick Steave vypadá jako farmář, který si odskočil od traktoru na svačinku. Hraje na tu "nejhorší kytaru ve vesmíru"...

Funky Američan s "českým" jménem

Jmenuje se Vladimír Cetkar a ne, není to Čech. Cetkar je mladý americký muzikant makedonského původu, absolvent Berklee College of Music, který se zamiloval...

Výběr článků

Načítám