Hlavní obsah

Do Cannes naši studenti

Právo, (ČTK, míš)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na filmovém festivalu v Cannes (13. - 24. května) bude Česko zastupovat pouze studentská tvorba. Krátký film Retriever Tomáše Kleina a Tomáše Merty byl přijat do soutěže sekce Cinéfondation, scénář Out získal jako první český podporu v projektu L’Atelier.

Foto: ČTK

Cannes 2015

Článek

„Předpokládám, že zaujal proto, že se v silném příběhu podařilo zachytit něco o stavu a pocitech lidí z dnešní střední a východní Evropy,“ uvedl Kristóf György, který pracoval na scénáři filmu Out tři roky. V Cannes bude hledat i světového distributora.

„Začíná být čím dál reálnější, že natáčení začne v létě, takže doufám, že po festivalovém kolečku v příštím roce se film může dostat i do českých kin,“ dodal.

Retrievera, který vznikal téměř dva roky, čeká několik uvedení v boji o cenu Cinéfondation, která bude předána 23. května.

„Byli tací, kteří nedoufali, že Retrievera dotočíme. Každopádně jsme urputní, film jsme si vypiplali a naše práce teď byla oceněna tak, jak jsme nedoufali,“ řekli Klein a Merta. Inspiraci našli v povídce Ondřeje Štindla, která se zajímá o stav mysli hlavní postavy a na místo druhé hlavní postavy klade psa, který je hybatelem děje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám