Hlavní obsah

Divokej Bill vydá po čtyřech letech nové album

Právo, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Divokej Bill hlásí po čtyřech letech vydání nového řadového alba. Kolekce dostala název Tsunami a na trhu se objeví 5. května. Vyjde jak na cédéčku, tak digitálně i na vinylové desce.

Foto: Radka Budská

Skupina Divokej Bill vyjede ve druhé polovině května na koncertní turné.

Článek

Již 25. května pak skupina odstartuje velké koncertní turné, které potrvá až do září a odehraje se pod širým nebem. Složeno je ze třiadvaceti koncertů.

„Písničky jsme jako vždy sbírali delší dobu. Některé vznikly v mezidobí od poslední desky zbrusu nově, jiné byly rozpracované již řadu let a čekaly na ztvárnění. Taky jsme dokončili nějaké nápady, které se nevešly na předešlou desku. Pomalé i rychlé, vážné i veselé, je to tak půl na půl,“ komentuje desku zpěvák a kytarista Divokýho Billa Vašek Bláha.

K tvůrčímu procesu dodává: „Tvoříme tak, že se přinese nápad a ve zkušebně se přemílá a přemýšlí, jak ho zpracovat. Kvůli rozmanitosti jsme pár písniček dokončili až ve studiu. Snažili jsme se jak experimentovat, tak zachytit náš klasický syrový zvuk. Do celkového zvuku, aranží a vlastně všeho také velkou měrou zasáhl náš producent Pavel Karlík ze studia Sono, se kterým jsme natáčeli už svou třetí studiovou desku.“

Tucet nových písní natáčeli muzikanti v prvních měsících letošního roku a autorsky se na nich nejvíce podíleli Bláha a Roman Procházka. Aranže jsou společným dílem celé kapely.

Kromě obvyklého nástrojového složení se navíc lze těšit v některých písních i na foukací harmoniku v podání banjisty Jacka, Jurdův kontrabas nebo na smyčcové pasáže, které má na svědomí Apollon Quartet.

„Tematicky je deska taková naše klasika, tedy všehochuť. Texty jsou o svobodě, kamarádství, lásce, radosti, splínu, ale také o mejdanech a životě s kapelou. Nechybí ani naše oblíbené námořnické téma. Právě námořnická píseň, jmenuje se Naděje, v sobě skrývá i hodně zajímavý příběh, když si každou sloku napsal na míru jeden z nás, a taky si ji na desce zazpíval,“ dodává Bláha.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám