Hlavní obsah

Dilino a čert, romskou pohádku o hloupém Honzovi, uvede o Vánocích ČT1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K záplavě pohádek vysílaných o vánočních svátcích letos přibude i jedna romská. Veselou pohádku s písničkami nazvanou Dilino a čert natočil režisér Jaroslav Hovorka. V hlavní roli syna chudého romského uhlíře, který se rozhodne s pomocí kouzel ucházet o ruku princezny, se představí začínající herec Filip Cíl.

Článek

"Je to romská pohádka, a proto se v ní objeví spousta romské hudby a folkloru," řekl po pondělní premiéře režisér Hovorka. Příběh o tom, jak chudák ke štěstí přišel a vzal si princeznu, však jistě bude srozumitelný všem.

Ve snímku se objeví i Jiří Lábus, Miroslav Táborský, Helena Karochová a Marika Šoposká. Tvůrci do Dilina zakomponovali motivy z několika romských pohádek. Při psaní spolupracovali i s odborníky - romisty a několika Romy, kteří se kulturou svého etnika zabývají.

Hloupý Dilino pokácí strom s čertem

Hlavním hrdinou pohádky je Dilino, který představuje obdobu hloupého Honzy. Lehkomyslný mladík se pokusí pokácet dutý strom, ve kterém je za trest uvězněný čert. Aby uchránil svůj příbytek, začne čert plnit Dilinovi jeho přání a zahrne ho bohatstvím. S pomocí kouzelného žaludu se Dilino dokonce rozhodne ucházet o ruku královské dcery, což vede k řadě vtipných situací.

"Pohádka zaujme určitě hudbou a skvělým autentickým vystoupením paní Karochové a pana Táborského v roli mých rodičů," uvedl Filip Cíl. O tom, jak moc je romská hudba součástí pohádky, podle něj svědčí i fakt, že v osmapadesátiminutovém snímku zní v padesáti minutách.

Reklama

Výběr článků

Načítám