Hlavní obsah

Děti najdou kouzelné království i v díře u dálnice

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký film The Florida Project vstupuje 22. února do našich kin. Autentickým a humorným způsobem zachytil dobrodružství dětí z chudých rodin, které si hrají bez dohledu rodičů u dálničních motelů.

Ukázka z filmu The Florida Project (1)Video: KVIFF Distribution

 
Článek

Film se věnuje hlavně dětskému světu, sociální problematika je cítit spíše v pozadí. Pozornost na sebe strhává Moonee, roztomilá i zlobivá holčička, která má prsty ve všech lumpárnách v okolí.

Děj se odehrává nedaleko Disney Worldu na Floridě v motelu, kde měli přespávat turisté, ale postupně se z něj stala ubytovna pro sociální případy. Tam bydlí i Moonee se svou matkou, chudou prostitutkou naštvanou na celý svět.

The Florida Project_2Video: KVIFF Distribution

„Jako stará americká komedie zachycující období 20. a 30. let 20. století (pozn. Our Gang a The Little Rascals), líčící osudy chudých dětí žijících v době meziválečné krize, ekonomická situace byla jen kulisou, hlavním záběrem seriálu byla humorná dobrodružství dětských protagonistů,“ popsal režisér Sean Baker.

The Florida Project_3Video: KVIFF Distribution

„Každý, kdo zažil filmový festival, to zná. Na místě se budují přehnaná očekávání, všichni mluví o filmech a každý shání vstupenku na ty nejviditelnější. Pak to všechno skončí, zšedne glamour, zahodí se kulisy a opustí se ta přefouklá marketingová bublina. Člověk si několik týdnů po festivalu uvědomí, že nejvíce nevzpomíná na ty největší hity, ale na nejsilnější filmový zážitek. A to se právě přihodilo s The Florida Project. Rozhodně to nebyl ten typ filmu, který se tlačí dopředu za každou cenu, ale rozhodně se dostal nejdál. Proto jsme se pro něj rozhodli,” říká Ivo Anderle z KVIFF Distribution.

Reklama

Výběr článků

Načítám