Hlavní obsah

Debut Garifullinové vyprodal Smetanovu síň

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ruská sopranistka Aida Garifullinová zvedla při svém pražském debutu v pátek večer vyprodaný sál Smetanovy síně Obecního domu ze sedadel. Devětadvacetiletou operní hvězdu s tatarskými předky a pocházející z Kazaně, objevil před časem Plácido Domingo ve své soutěži pro mladé pěvce Operalia a v roce 2013 v ní dokonce zvítězila. V Praze ji při operním gala doprovázel orchestr PKF - Prague Philharmonia řízený německým dirigentem Jochenem Riederem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ruská sopranistka Aida Garifullinová s dirigentem Jochenem Riederem

Článek

Pěvkyně nyní působí v operních divadlech v Evropě a je sólistkou Vídeňské státní opery. Pro Prahu si přichystala program tvořený dvěma různými polovinami - v první se soustředila na slovanský, hlavně ruský a český repertoár, ve druhé se věnovala italské a francouzské opeře.

Kromě nesporného půvabu (je životní partnerka známého tenisty Marata Safina) vládne trochu ostřejším hlasem a s lehkostí zvládá výšky, které především v románském repertoáru doprovází smysl pro lyričnost hrdinek oper Pucciniho, Verdiho, či Gounoda.

Publikum, ve kterém bylo hodně posluchačů z místní ruské enklávy, velice ocenilo, že kromě ruské klasiky na začátku zvládla i dvě ukázky z děl Antonína Dvořáka včetně árie o Měsíčku. Zajímavé bylo, že výslovnost byla u ní lepší v písni Když mne stará matka než ve zmíněné árii. Dokonalost árií italských hrdinek ve druhé části ještě nakonec znásobila přídavkem O mio babbino caro od Giacoma Pucciniho.

Orchestr se pod zkušeným operním dirigentem blýskl i několika předehrami. Byl to velice příjemný debut a už teď se můžeme těšit na další hostování této hvězdy, která nese i titul Nejlepší ruská operní umělkyně. Uslyšíme ji i letos v září na Dvořákově Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám