Hlavní obsah

Davea Grohla trápí problémy se sluchem

Působení v hlasitých rockových kapelách Nirvana a Foo Fighters si vybralo daň na zdraví zpěváka a kytaristy Davea Grohla. Při rozhovoru v pořadu Howard Stern Show mluvil o svých problémech se sluchem a o tom, jak s nimi bojuje.

Foto: ČTK

Dave Grohl patří k největším hvězdám současné rockové scény.

Článek

Profesionálně aktivní je už více než čtyřicet let. „Kdybys seděl vedle mě u večeře, nerozuměl bych jedinému slovu, které bys říkal,“ obrátil se na hostitele Howarda Sterna a ukázal na své levé ucho. „V žádném případě. V přeplněné restauraci je to nejhorší.“

Dlouho to vypadalo, že se hudebník se svým hendikepem smíří a bude ho brát jako daň své milované práci. Když ale vypukla pandemie a všichni na sobě měli respirátory, začal mít skutečný problém s porozuměním.

„Nejhorší na pandemii je, že se nosí masky. Jsem rockový hudebník a ze rtů lidem odečítám už dobrých dvacet let. Jsem zatraceně hluchý. Neslyším, co říkají,“ přiznal Grohl v rozhovoru.

Jeho uši jsou prý nicméně stále citlivé na hudební nuance. Za léta v branži se naučil slyšet drobné detaily, které mu v písničkách nesedí.

„Když nahrajeme desku a mícháme ji, slyším ty nejmenší detaily. Mé uši jsou stále citlivé na určité frekvence, a tak slyším, že něco není v pořádku, činel není dostatečně exponovaný či něco podobného. V mixu postřehnu sebemenší detail všeho, co jsme v této písni udělali,“ říká muž, jenž hrál v Nirvaně na bicí a ve Foo Fighters hraje na kytaru a zpívá.

Když ale vstoupí na koncertní pódium, stane se zázrak, protože zážitek ze živé hudby a kontakt s lidmi mu umožňují nerespektovat problém se sluchem.

Na pódium proto chodí bez takzvaných in-ear monitorů, které jsou vsazeny v uších a muzikant z nich slyší to, co jeho kapela hraje.

„Problém, který s in-ear monitory mám, je, že mě vzdalují od přirozeného zvuku, od koncertní atmosféry. Já chci ale publikum při vystoupeních slyšet,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám