Hlavní obsah

Dan Šustr se vrací se dvěma křídly

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S novým projektem 2 Wings se letos vrátil kytarista a zpěvák Dan Šustr, který byl ústřední postavou Tiché dohody, jejíž Marionetta ještě občas zní z éteru. Nová kapela produkuje našlápnutý kytarový rock, ve kterém je patrný odkaz tradic ze sedmdesátých a osmdesátých let.

Článek

Dan Šustr ve svém novém projektu zcela rezignuje na sledování trendů a věnuje se tomu, co je mu nejvlastnější - písničkám a kytarovému rocku. Nebojí se čerpat ani ze stylů, které alespoň v české kotlině nebyly v 90. letech v kurzu, jako je country rock, jehož ohlasy se objevují v Out Of My Head, či tvrdý rock v riffovkách Colour Of War a Struggle For Life s klávesami, v nichž snoubí přístup Briana Adamse a starých Thin Lizzy. Že se Šustr přestal starat o trendy, potvrzuje to, že na desku Overseas Pilots zařadil cover verzi pinkfloydovského Have A Cigar.

Album ženou vpřed našlápnuté písně, jako úvodní Face Next Door nebo Information Overdose, zakončená pianem. Představují však jen jednu z poloh. Vedle nich se na desce nachází i na zvuku akustické kytary postavený The Rainmaker a křehký Pain In My Heart.

Album potvrzuje, že Šustrovi je nejvlastnější písnička, na ni má talent. Jakmile její formát opustí, už je výsledek méně přesvědčivý, což ukazuje Gentlemens´Club stojící na bouřící nabroušené kytaře, podmalované elektronikou a hlasy z filmů Mondo Topless a Faster Pussycat Kill, Kill, Kill.

Šustrovi se podařilo najít dobré sidemany, baskytarista Michal Šerák a bubeník Mikoláš Nop podtrhávající charakter písní, dávají jim drive, ale nestrhávají na sebe zbytečnou pozornost. Méně výrazný je jen zpěv, který ve výškách sklouzává do nepříjemné ostřejší polohy. Na klubových koncertech, kam se Šustrova tvorba hodí nejvíce, to však vadit až tolik vadit nebude - ty stojí na energii. Zda jí 2 Wings oplývají i naživo, ukáže sobotní koncert na Hudebním veletrhu v Praze ve Veletržním paláci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám