Hlavní obsah

Čtenáři Novinek zvolili nejlepší funky: I Feel Good a Give It Away

Novinky, Stanislav Dvořák

Přes 5500 hlasů přišlo do ankety nejlepší funky píseň historie. S obrovským náskokem (44% hlasů) zvítězila hitovka I Got You (I Feel Good) od praotce funky Jamese Browna. Druhé místo patří Red Hot Chili Peppers a Give It Away (13,18%), třetí Michaelu Jacksonovi a  megahitu Billie Jean (7,29%).

Foto: Milan Malíček, Právo

James Brown (Praha 2006)

Článek

Skladba I Got You (I Feel Good) je už přes 40 let symbolem funky a nejznámější písní Jamese Browna. Zazněla i letos 4. listopadu, když 73letý Brown vystoupil v burácející pražské T-Mobile Aréně. Geniálně jednoduchá písnička nadále fascinuje nové generace posluchačů svými dvěma dechovými riffy a nenapodobitelnými vzkřeky. Je to také nejnapodobovanější a nejvykrádanější písnička Jamese Browna - jeho hlas používají různí hip-hopoví experimentátoři dodnes.

Give It Away je dalším velkým milníkem ve vývoji funky. Vyšla na nejlepší desce Red Hot Chili Peppers nazvané Blood Sugar Sex Magik (1991) i jako singl. Píseň se okamžitě stala světovým hitem a od té doby se fanoušci a hudební publicisté dohadují, jestli je text o drogách nebo o sexu. Dalším tématem vášnivých debat pro zasvěcené je kytara, která po celou dobu jakoby krouží kolem kultovního riffu Sweet Leaf od Black Sabbath. Pokud si poslechnete obě písničky hned po sobě (hlavně konec Give It Away), ledacos vás napadne.

Billie Jean Michaela Jacksona (1983) pokořila všechny baskytaristy, kteří si do té doby mysleli, že jsou funky. Cenami Grammy ověšená písnička by donutila k tanci i lenochoda. Geniální je nejen její basová linka, ale i zpěv a celkový zvuk vyvážený s citlivostí a šmrncem, který se v dnešním popu málokdy vidí. Svého času byla relativně slavná i rocková coververze skupiny The Bates.

TOP 10

1. James Brown - I Got You (I Feel Good)

2. Red Hot Chili Peppers - Give It Away

3. Michael Jackson - Billie Jean

4. Average White Band - Pick Up the Pieces

5. Jamiroquai - Cosmic Girl

6. Queen - Staying Power

7. Stevie Wonder - Superstition

8. James Brown - Get Up (Sex Machine)

9. Michael Jackson - Thriller

10. Lenny Kravitz - Straight Cold Player a Barry White - I´m Gonna Love You just a Little More

Po krátké pauze začne také série anket o filmu - můžete zasílat nominace na nejlepší českou komedii (komedieceska@seznam.cz), zahraniční komedii (komediezahranicni@seznam.cz), zahraniční hudební film a muzikál (hudebnifilm@seznam.cz) a český hudební film a muzikál (hudebnicesky@seznam.cz).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám