Hlavní obsah

ČT spustí do konce roku digitální vysílání z 12 vysílačů

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize maximálně urychluje přechod z analogového na digitální zemské vysílání. Do konce letošního roku spustí digitální vysílání z dvanácti dalších vysílačů, vypne sedm analogových vysílačů a do konce října opustí přechodný multiplex A. Veřejnoprávní televize to oznámila v úterý.

Článek

Ve spolupráci s Českými radiokomunikacemi finišují v těchto dnech přípravy na start digitálního obrazu a zvuku v Českých Budějovicích – Kleti, Praze – Cukráku, Mahlerových sadech (Žižkovská věž) a Strahově, Plzni – Krašově, Brně městě a Hády, Ostravě – Slezské Ostravě,  Ústí nad Labem – Bukové hoře, Chebu – Zelené hoře, Sušicích – Svatoboru a Domažlicích – Vraním vrchu.

První velké vypínání, které se dotkne miliónu diváků, se plánuje na 30. září. Skončí analog České televize vysílaný z Kleti, odkud berou signál téměř celé Jižní Čechy od Budějovic až k Táboru a skončí Praha – Cukrák.

Na 24. října se plánuje osazení Žižkovské věže novou anténní čepičkou, což se neobejde bez přísných technických a dopravních omezení v okolí Mahlerových sadů a 31. října skončí analog a začne digitál distribuovaný ze zmíněné žižkovské dominanty. Před koncem roku se čtyř digitálních programů (ČT 1, ČT 2, ČT 4 a ČT 24) dočkají diváci na Chomutovsku – Jedové hoře a Jáchymově – Klínovci.

Jak poznáte, že vaše analogová obrazovka potemní (týká se zatím pouze ČT 2, případně ČT 1)? Pokud berete signál z některého z výše uvedených vypínaných vysílačů, objeví se vám na obrazovce piktogram (čtyři bílé čtverce) a upozornění v textové liště. Informace také naleznete na teletextu (strana 650), na serveru www.digiCT.cz a na telefonu 261 137 474 (denně od 7.30 do 20.00 hodin). Digitální příjem vám zajistí set top box, který se připojí k televizoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám