Hlavní obsah

ČT nebude platit umělcům reprízné

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká televize již nenabízí ve smlouvách uzavíraných po letošním 1. dubnu s výkonnými umělci, tedy s herci, zpěváky, tanečníky, kaskadéry a dalšími účinkujícími tzv. reprízné, tedy honorář vyplácený za opakované vysílání pořadu, ve kterém umělec účinkoval.

Foto: Kateřina Ostradecká

Trhy nabídnou prodej regionálních produktů, velikonočních dekorací i pomlázek.

Článek

Veřejnoprávní televize tím opět výrazně ušetří peníze. Už teď jde řádově o milióny korun a v dalších letech to přinese úsporu až třicet miliónů. Například jeden díl Četnických humoresek znamená při repríze finanční zátěž 250 tisíc korun. Při skutečnosti, že každý díl se reprizuje dvakrát a dílů je celkem šestadvacet, to znamená 13 miliónů korun vyplacených na reprízném.

Nova ani Prima reprízné nevyplácejí vůbec a v evropských televizích je zcela běžné, že se za opakované uvedení pořadu umělcům neplatí. Například ve veřejnoprávní německé televizi ARD se reprízné vyplácí jen zcela výjimečně u špičkových herců a jen ve výši deseti procent.

Nově vedení ČT si předsevzalo, že přehodnotí mj. i všechny smlouvy s profesními sdruženími autorů a umělců a narovná v tomto směru právní vztahy. Reprízné výkonným umělcům se až dosud vyplácelo ve výši 15 procent za každé vysílání, aniž by někdo prověřoval, nakolik je to pro ČT výhodné a standardní.

"Naší snahou je nyní, zcela v souladu s autorsko právními předpisy, uzavírat s výkonnými umělci pouze individuelní smlouvy," řekl v pondělí Právu mluvčí televize Martin Krafl. Pořadů natočených před 1. dubnem se ale tato novinka netýká a reprízné bude vyplaceno podle platné rámcové smlouvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám