Hlavní obsah

Člověk, který menstruuje? Jsem žena, směje se Rowlingová korektnímu jazyku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová je jako spisovatelka citlivá na jazyk a neoblíbila si nové politicky korektní pojmy. Její komentáře na Twitteru se ale setkaly s podrážděnými reakcemi. Označují je za „transfobní“.

Foto: Profimedia.cz

J. K. Rowlingová

Článek

Spisovatelka J.K. Rowlingová okomentovala článek nazvaný ”Názor: Jak stvořit spravedlivější post-covidový svět pro lidi, kteří menstruují“. Autorku téma zjevně pobavilo a trochu si dělala legraci, když napsala: „Lidé, kteří menstruují. Jsem si jistá, že bývalo takové slovo pro tyhle lidi: Pomozte mi. Wumben? Wimpund? Woomud?“

Někteří diskutéři ji však označili za transfobní a uvedli, že „nebinární“ lidé a „translidé“ přece taky menstruují. Spisovatelka to nepřešla mlčky a opět reagovala vysvětlením, že pohlaví reálně existuje a nejde je jen tak vymazat.

Už žádné Dámy a pánové, s tradičním oslovením končí i metro v New Yorku

Amerika

„Jestliže pohlaví není skutečné, prožívaná realita žen je celosvětově vymazána. Znám translidi a miluju je, ale vymazání myšlenky pohlaví odstraňuje schopnost mnohých lidí smysluplně mluvit o svých životech. Říkat pravdu není nenávistné,“ oponovala spisovatelka.

„Uznávám právo každé trans-osoby žít si tak, jak je to pro ni autentické a pohodlné. Pochodovala bych s vámi, kdyby vás někdo diskriminoval na základě toho, že jste trans. Ale současně platí, že můj život byl určen tím, že jsem žena. Nemyslím si, že je nenávistné to říkat.“

Reklama

Výběr článků

Načítám