Hlavní obsah

Činohra ze Stavovského divadla nezmizí, ubezpečil ministr Besser

Ministr kultury Jiří Besser na úterním setkání se zástupci Národního divadla (ND) prohlásil, že činohra z pražského Stavovského divadla nezmizí. Besser ubezpečil, že Stavovské divadlo zůstane součástí ND a úkolem činohry i nadále bude pokračovat v tradici českého činoherního divadla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr kultury Jiří Besser

Článek

Členové souboru činohry ve svém pondělním prohlášení vyjádřili obavy z přetvoření Stavovského divadla ve výhradně mozartovskou scénu a z plánu ministerstva kultury (MK) spojit operu Státní opery Praha (SOP) a ND.

Zřizovatelem zůstává stát

"Jsem si plně vědom významu Národního divadla pro naši národní identitu a mým prvořadým cílem je zefektivnit jeho provoz a zlepšit podmínky pro jeho uměleckou tvorbu," prohlásil Besser. Zároveň informoval herce o nutnosti provést strukturální změny v oblasti pražských operních domů. Zdůraznil, že zřizovatelem SOP a ND se všemi jeho scénami zůstane stát, a vyloučil spekulace o privatizaci či převodu Stavovského divadla na hlavní město Prahu.

"Vítám iniciativu pana ministra, která by měla vést ke sjednocení a zkvalitnění činnosti operních scén v Praze a posílení pozice Národního divadla. A o tom, že Stavovské divadlo je a zůstane pevnou součástí Národního divadla a že tam činohra nemůže chybět, snad netřeba diskutovat," reagoval ředitel ND Ondřej Černý.

Umělecký šéf činohry ND Michal Dočekal podotkl, že zástupci ND jsou připraveni nominovat do pracovní skupiny ministra odborníka v oboru činohra. O budoucnosti pražských operních scén chce ministerstvo rozhodnout ještě letos. Ministerstvo přitom podle svého náměstka Radka Zdráhala vidí v české metropoli prostor pouze pro jeden operní a baletní soubor.

Budova Státní opery Praha je prý k tomuto účelu jednoznačně předurčena. Momentálně má svůj baletní a operní soubor nejen Státní opera, ale i Národní divadlo. Pokud by se scény sloučily, čekaly by zřejmě stovky umělců nové konkurzy. To, kdy by se měly přední pražské scény změnit, ovlivní délka a způsob rekonstrukce budovy SOP, která je v havarijním stavu. Podle prvních informací z odborného posouzení budovy vyplývá, že ani neexistuje žádná technická dokumentace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám