Hlavní obsah

Christopher Paoloni: Osudy Eragona i moje se podobají

Právo, František Cinger

„Já i Eragon jsme začínali jako patnáctiletí chlapci, já psát příběhy jeho, dračice Safiry a dalších přátel, on se vydal bojovat. Potom se už náš osud lišil,“ odpověděl v neděli v Praze americký prozaik Christopher Paolini na otázku Práva, v čem psaní čtyřdílné fantasy ságy Odkaz Dračích jezdců změnilo hrdinu i jeho samého.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Paolini se narodil 17. listopadu 1983 v Montaně v Kalifornii. Nadále žije v usedlosti na břehu řeky Yellowstone.

Článek

„Některé věci, které Eragon dělá, jsem já nemohl. Například létat na drakovi a zachraňovat princezny. Další bych ani dělat nechtěl, třeba bojovat s příšerami. Do určité míry se však naše osudy podobají. Oba jsme odešli z domova a hodně cestovali. Do jisté míry to byla naše společná více než desetiletá pouť,“ dodal.

Byl rád, že dospěl rychleji než Eragon. Když autor dospěje dříve než postavy, o kterých píše, tak potom s nimi může lépe a poučeněji zacházet, řekl také. Největší problémy měl s postavou dívky Arji. Nechtěl, aby se pro svou lásku k Eragonovi chovala jen tak, jak by chtěl on. Pomohl mu v tom editor, který ho upozorňoval na jistou zaujatost. Paolini chtěl, aby to byla svébytná osobnost. Hodně mu při tom pomáhala i sestra Angela.

Příběh vesnického chlapce Eragona, který se spřátelí s dračicí Safirou a spolu se vydají na cestu vedoucí ke střetu s králem Galbatorixem, jehož zlo nezná mezí, si hned v roce 2003 po vydání v USA získal přízeň mnoha čtenářů. Pomohl jí sám autor i jeho rodina, která se podílela na propagační kampani po školách i knihovnách.

„Je tam dobrodružství i romantická linka. Hrdinové se musejí samostatně rozhodovat, což se dotýká každého z nás,“ řekl autor o důvodech, které vedou z jeho pohledu k zájmu o jeho práci. „Psal jsem romány takové, jaké bych si sám rád přečetl.“

Načrtl si už nějaké skici, zájem má o mnoho žánrů

Jeho série vyšla dosud ve 49 jazycích ve více než 120 zemích v nákladu větším než 25 miliónů výtisků. Jen v USA se posledního, čtvrtého dílu Inheritance prodalo půl miliónu. Úspěch Odkaz Dračích jezdců zaznamenal i v Česku, kde se náklad včetně posledního dílu vyšplhal k číslu přes 288 tisíc výtisků.

Původně Paolini uvažoval o třech dílech. „Právě při psaní třetího dílu Brisingr jsem zjistil, že toho je moc. Měl jsem napsáno skoro dva tisíce stran a stále jsem nebyl u konce. Uvědomil jsem si, že kniha mající tisíc stránek je už nestravitelná, a tak jsem se rozhodl pokračovat,“ řekl a dodal: „Když dočtete poslední díl, tak stejně zjistíte, že tam nejsou úplně všechny motivy uzavřeny, takže není vyloučeno, že se někdy odhodlám k pokračování.“

Paolini vyjádřil radost z návštěvy Prahy, kde je vůbec poprvé. Těší se na procházky i hlubší poznání. Naše metropole je zastávkou na jeho světovém turné po Evropě, které pokračuje dále na Nový Zéland a končí v Austrálii.

Psaní není jeho jedinou láskou, má rád vážnou hudbu, poslouchá Beethovena, Wagnera, ale i Dvořáka nebo Smetanu.

Po více než desetileté práci na Odkazu Dračích jezdců si chce odpočinout, i když se občas v noci probudí a přemýšlí, co asi prožívají jeho hrdinové. Načrtl si už nějaké skici, zájem má o mnoho žánrů. Nejspíš se pustí do nějaké sci-fi. „Jestliže to ale nevyjde a bude to nějaký jiný žánr, tak se na mě nezlobte,“ řekl s humorem.

Pavel Nýč z nakladatelství Fragment, které Paoliniho vydává, na setkání s novináři rovněž představil audioknihu prvního dílu Eragon, kterou namluvil herec Martin Stránský.

Reklama

Výběr článků

Načítám