Hlavní obsah

Christo v newyorském Central Parku postaví 7500 oranžových bran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Bulharský umělec Christo a jeho francouzská spolupracovnice Jean-Claude změní v únoru podobu newyorského Cetral Parku. Nad 37 kilometry cest vedoucích přes Central Park nechají postavit 7500 bran pětimetrových bran, na nichž budou rozvěšené oranžové pruhy látky. Instalace nazvaná Brány bude k vidění od 12. do 27 února.

Foto: Promo SLZA
Článek

Podle obou umělců obdélníkové brány a vlající látka odrážejí protiklad sítí navzájem kolmých ulic města a přírodním prostředím parku. Ostrá barva bude podle nich kontrastovat s holými stromy bez listí.

Instalace přijde na 20 miliónů dolarů (asi 450 miliónů korun). Oba umělci museli nejen zakoupit materiál, ale také najmout 1100 lidí, kteří nápad realizují a poté budou rozdávat návštěvníkům vzorky látky. Veškeré náklady jako obvykle nesou sedmdesátiletí umělci sami. Odmítají sponzory a peníze získávají prodejem koláží, kreseb a dalších děl zhotovených během expozic.

Christo a Jean-Claude se podobným instalacím věnují už třicet let. V polovině 90. let zahalili před rekonstrukcí berlínský Reichstag či pařížský most Pont Neuf. V Kalifornii nechali postavit 40ti kilometrový látkový plot a u Los Angeles rozmístit 1760 velkých žlutých slunečníků. Jedenácti floridským ostrovům zas vytvořili plovoucí růžové sukně.

Brány přilákají turisty

Ředitel fondu pro umění na veřejnosti Tom Eccles předpokládá, že se Brány stanou "jedním z nejvýznamnějších děl vystavených na veřejném prostranství ve Spojených státech za celá desetiletí".

Christo a Jeanne-Claude nehodlají svým projektem sdělovat žádné hluboké myšlenky. "Netvoříme symboly ani poselství. Tvoříme jen umělecké dílo o radosti a kráse, které nemá žádný jiný účel," citují média Jeanne-Claude. "Věříme, že to bude krásné, a přejeme si to vidět. A jediný způsob, jak toho dosáhnout, je postavit to."

Newyorský starosta Michael Bloomberg, který umělcům pomohl prosadit projekt, očekává, že instalace přiláká do města přes půl miliónů  turistů, kteří tam mimo sezónu utratí přes 70 miliónů dolarů.

Anketa

Líbí se vám nápady Christa?
Ano
54,9 %
Ne
40,2 %
Nevím
4,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 82 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám