Hlavní obsah

Čeští spisovatelé pomohou knižnímu oboru

Právo, jaš, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní knižní veletrh a festival Svět knihy Praha letos nebude. Jeho organizátoři se ale rozhodli zprostředkovat čtenářům literaturu v online přenosu. Formou krátkého rozhovoru a autorského čtení navštíví české domácnosti někteří naši spisovatelé. Zároveň tak získají prostředky na podporu knižního oboru i na věnování knih pro vybrané subjekty.

Foto: archiv Světa knihy

Mezi spisovateli, kteří budou v projektu číst, je i Michal Viewegh.

Článek

Ve spolupráci s iniciativou #kulturažije budou na Mall.tv odvysílána ve třicetiminutovém formátu jejich čtení. Projekt startuje ve středu 8. dubna ve 14 hodin. Účast v první skupině autorů přijali Bianca Bellová, Petr Borkovec, Radka Denemarková, Pavla Horáková, Petra Hůlová, Josef Pánek, Petra Soukupová, Petr Stančík a Michal Viewegh.

„V době, kdy se smutkem sledujeme, jak se celý knižní obor ze dne na den dostal vlivem zrušených akcí, zavřených knihkupectví a dalších omezení do zcela kritické situace, prodej knih klesl na minimum a řadě nakladatelství hrozí zánik, jsme se rozhodli uspořádat sbírku na podporu knižního oboru,“ říká ředitel veletrhu Radovan Auer.

Prostřednictvím platformy Donio byla založena sbírka www.donio.cz/svetknihy, na níž mohou čtenáři přispět na své oblíbené spisovatele či nakladatele a zároveň pomoci k rozšíření knih potřebným.

„Polovina vybrané částky bude určena samotným autorům, druhá poputuje na nákup knih českých spisovatelů a knih z produkce menších nakladatelů, které současná situace ohrožuje nejvíce. Knihy budeme následně distribuovat seniorům, dětem v ústavní péči nebo například osamělým lidem v karanténě,“ vysvětluje Auer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám