Hlavní obsah

Českou filharmonii vede dočasně Zdráhal místo Kasíka

Právo, VLA

Po vyhlášení konkurzu na ředitele České filharmonie nabraly události rychlý spád. Okamžitě rezignoval ještě Václavem Riedlbauchem jmenovaný ředitel Václav Kasík a ministr kultury Jiří Besser zatím jmenoval dočasného zástupce Radka Zdráhala, který již nastoupil do Rudolfina.

Foto: Petr Horník, Právo

Hráči České filharmonie v létě protestovali proti odvolání uměleckého ředitele Darjanina.

Článek

Proti Kasíkovi protestoval orchestr ČF a hráči mu vytýkali, že byl jmenován bez konkurzu. Kasík vydržel ve funkci čtyři měsíce, ale kuriózně mu nikdy nebyla oficiálně předána. Po odvolání jeho předchůdce Vladimíra Darjanina vedla ČF dočasně Kateřina Růžičková, ale ta po jmenování Kasíka ihned onemocněla, takže k předání nikdy nedošlo.

Po vyhlášení nového konkurzu by do dvou měsíců měl být znám vítěz. Že má Besser o řešení situace v ČF zájem, je zřejmé z toho, že dočasným vedením ČF pověřil svého náměstka Radka Zdráhala.

Pětatřicetiletý Zdráhal přišel na ministerstvo jako náměstek pro umění a knihovny, tj. čtvrtý z ministrových náměstků. Je původem tanečník a choreograf, spolupracoval s divadly v Brně a Zlíně. Spolu s manželkou, známou cimbalistkou Zuzanou Lapčíkovou, založili v Uherském Hradišti Slováckou uměleckou školu, má i vlastní agenturu.

Na ČF má proběhnout i kontrola financí – ministerstvo vyhlásilo audity svých příspěvkových organizací a pro ČF jím pověřilo společnost Ernst a Young.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám