Hlavní obsah

České lvy vyhlásí ČFTA 2. března 2013

Ze tří desítek celovečerních hraných snímků, které měly premiéru v letošním roce, budou letos vybírat členové České filmové a televizní akademie (ČFTA). Moderátory nominačního i hlavního večera Českých lvů odtajní akademie 19. prosince, nominace oznámí v sobotu 2. února a dvacátý ročník vyvrcholí předáním křišťálových sošek 2. března.

Článek

"V případě dvou koprodukčních snímků bylo rozhodnuto, že nemohou být zařazeny do hlasování, protože nemají české tvůrčí zastoupení v žádné z kategorií režie, scénář, herec či herečka v hlavní roli. Jsou jimi slovensko-česká Love a polsko-česká Yuma," oznámila produkční Otilie Semorádová z ČFTA.

V kategorii dokumentů se o Českého lva bude ucházet 15 titulů. "Celkem se tedy nadcházející hlasování týká pětačtyřiceti celovečerních snímků, což překonává ročník loňský a vyrovnává dosavadní rekord ročníku 2009," dodala.

Podle výkonného ředitele prezidia ČFTA Petra Vachlera zůstane i letos stejně jako v předchozích ročnících zachován princip pěti nominací, které se během finálového večera v souladu s druhým kolem hlasování zúží na tři, než bude vyhlášen vítěz. Podstatně větší příležitost k nominacím a oceněním budou mít od letošního ročníku české dokumenty.

"Po několika letech jednání na prezidiu ČFTA a podrobných analýzách podmínek ve světě jsme se přiklonili k závěru, že se dokumenty budou účastnit i kategorií kamera, zvuk, střih a hudba. Tento systém funguje například ve Francii, Německu, Polsku či Velké Británii," dodal Vachler.

Konkurenční ceny v lednu

Obdobné Ceny české filmové kritiky vstoupí do třetího ročníku 26. ledna. Průvodkyní tohoto večera s vyhlášením vítězů v pražském Divadle Archa bude Aňa Geislerová. V uplynulých dvou letech rozhodovalo vždy kolem pěti desítek filmových kritiků a publicistů, s podobným počtem se počítá i pro letošní ročník. Vybírat budou ze tří desítek celovečerních hraných filmů a 14 dokumentů, které byly letos uvedeny do kin.

Sdružení českých filmových kritiků, které se do budoucna stane vyhlašovatelem a organizátorem těchto cen, bude mít jakožto nová profesní organizace novinářů a publicistů plně pod kontrolou organizaci hlasování třetího ročníku, bude garantem jeho nezávislosti. Vyhlášení nominací, které vzejdou z prvního kola hlasování, se předpokládá začátkem ledna 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám