Hlavní obsah

Česká taneční platforma chystá taneční hody

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duben patří v tanci tradičně festivalu Česká taneční platforma. Ten předchází Mezinárodnímu dni tance, který se od roku 1989 slaví 29. dubna jako připomínka narození velkého tanečního reformátora Jeana-Georgese Noverrea (1727).

Foto: archiv České taneční platformy

Jaro Viňarský představí na festivalu inscenací Chybění.

Článek

Letošní ročník je výjimečný v tom, že se festivalu Tanec Praha podařilo získat pořadatelství putovního festivalu Aerowaves Spring Forward pro Českou republiku, prosadit na něj čtyři česká díla a úzce ho provázat právě s Českou taneční platformou. To vše znamená bohatý program, který se odehraje od 20. do 25. dubna v Praze a Plzni.

Foto: archiv České taneční platformy

Guide je audiovizuální představení o poznání, nalézání síly i o stárnutí.

Česká taneční platforma nabídne to nejzajímavější, co v současném tanci a pohybovém divadle přinesl uplynulý rok. Bude to devět inscenací nejvýraznějších choreografických osobností, jimiž letos jsou Andrea Miltnerová & Jan Komárek, Michal Záhora, Nadar Rosano, Miřenka Čechová, Tereza Ondrová & Peter Šavel, Jaro Viňarský, Věra Ondrašíková, Jiří Bartovanec a Viliam Dočolomanský. V pondělí 25. dubna si pak ti nejlepší odnesou ocenění v kategoriích Taneční inscenace roku, Tanečník/Tanečnice roku, Cena za světelný design a Cena diváků. Letošní novinkou je i ocenění Manažer roku a inscenace vybrané diváckou porotou, která pracovala jako alternativa odborné dramaturgické rady.

Plzeňský Spring Forward přinese zájemcům devatenáct inscenací, v nichž se představí téměř stovka umělců z devatenácti zemí, a to v celkovém počtu 22 představení během jediného víkendu. I proto se odehraje hned na šesti různých scénách, velkých i studiových. Více informací a kompletní program na springforward.cz a aerowaves.org/springforward.

28. ročník Mezinárodního festivalu současného tance a pohybového divadla Tanec Praha 2016 se poté uskuteční od 23. května do 23. června v Praze a v dalších více než patnácti městech a obcích České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám