Hlavní obsah

Ceny klasické hudby i pro Bělohlávka

Právo, VLA

Druhý ročník udělování českých cen klasické hudby Classical Prague Awards se konal v sobotu v pražské Smetanově síni Obecního domu. Odborné poroty složené z respektovaných osobností vážné hudby vybraly v deseti kategoriích (sedmi soutěžních a třech nominačních) vítěze, který získal křišťálovou trofej od výtvarníka Jiřího Vovese a finanční odměnu.

Foto: ČTK

Z dalších oceněných je klavírista Ivo Kahánek, který získal cenu za sólistický výkon.

Článek

Dvě ceny obdržel koncert České filharmonie s Jiřím Bělohlávkem z května v Rudolfinu s Mahlerovou 5. symfonií, a to cenu v kategorii Orchestrální výkon a také zvláštní cenu České televize Klasika roku.

První převzala vdova po zesnulém dirigentovi Anna Bělohlávková za obrovského potlesku sálu, v němž všichni povstali. Byl to nejdojemnější moment celého večera.

Z dalších vítězů uveďme klavíristu Ivo Kahánka (cena za sólistický výkon), violoncellistu Petra Nouzovského a Plzeňskou filharmonii (nahrávka roku) a soubor Clarinet Factory (crossover). Zarazilo pak to, že cena pro soudobou skladbu nebyla udělena, jelikož na ni nebyl nikdo nominován.

Nominační ceny získali tenorista Petr Nekoranec (Talent roku), dirigent Libor Pešek (Cena za celoživotní přínos) a britský muzikolog John Tyrrell (za propagaci české hudby v zahraničí).

Ceremoniál uváděl vkusně David Mareček a doprovázel ho malý orchestr vedený Janem Kučerou. Zpíval tenorista Pavel Černoch.

Zatímco loňský první ročník udílení cen proběhl jen za malé pozornosti na HAMU v Praze, sobotní večer měl parametry důstojné události, která se může měřit s dalšími podobnými akcemi doma či v zahraničí .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám