Hlavní obsah

Ceny BAFTA znají vítěze, ceremoniál poznamenala Weinsteinova kauza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britskou cenu BAFTA za nejlepší film v neděli získalo drama Tři billboardy kousek za Ebbingem režiséra Martina McDonagha. Snímek se podle BBC stal nejúspěšnějším filmem celého večera, když ovládl celkem pět kategorií včetně ceny pro nejlepší ženskou roli. Hvězdné herečky na ceremoniálu barvou svých rób podpořily hnutí #MeToo.

Foto: Joel C Ryan, ČTK/AP

Režisér vítězného snímku Tři billboardy kousek za Ebbingem Martin McDonagh (vlevo), producent Peter Czernin, herci Sam Rockwell a Frances McDormandová a producent Graham Broadbent pózují s cenou BAFTA za nejlepší film.

Článek

Nejlepším hercem se stal Gary Oldman za ztvárnění postavy Winstona Churchilla ve filmu Nejtemnější hodina. Cenu pro nejlepšího režiséra si odnesl Guillermo del Toro za fantasy thriller Tvář vody.

Jeho film si mohl odnést nejvíce ocenění, neboť byl nominován v celkem 12 kategoriích, získal však již jen ceny za hudbu a výpravu. McDonaghovo dílo bylo oceněno ještě za nejlepší britský film, původní scénář a v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli, kde získal cenu Sam Rockwell.

Foto: Vianney Le Caer, ČTK/AP

Herec Gary Oldman na udílení cen BAFTA

„Náš film je v mnoha směrech plný naděje, ale je v něm také vztek. A jak jsme letos viděli, vztek je někdy jedinou cestou, jak přimět lidi, aby poslouchali a změnili se, a tak jsme nadšeni, že to BAFTA uznala,” řekl McDonnagh v děkovné řeči.

Ceremonial opanovalo hnutí #MeToo

Oceněný režisér rovněž v řeči hovořil o hnutí proti sexuálnímu obtěžování, které po několika předešlých filmových ceremoniálech výrazně promluvilo i do podoby londýnského večera. Řada hereček dorazila v černém a kromě McDonnaghova projevu se k tématu vyjadřovali i další umělci.

Foto: Joel Ryan, ČTK/AP

Herečka Frances McDormandová na premiéře vítězného snímku Tři billboardy kousek za Ebbingem

Hvězdné herečky svými černými róbami dávaly najevo podporu hnutí #MeToo. Stejně jako na předchozích filmových ceremoniálech se tato kampaň proti sexuálnímu obtěžování žen stala zásadním tématem.Na červeném koberci v londýnské Royal Albert Hall postupně v černém defilovaly například Angelina Jolie, Salma Hayeková, Lupita Nyong'ová, Jennifer Lawrenceová či Octavia Spencerová.

„Podle mne se za velice krátkou dobu podařilo udělat neuvěřitelný kus práce, je cítit skutečná chuť po změně, a tohle je ta pravá chvíle. Ale máme před sebou ještě hodně práce,” řekla BBC další černě oděná herečka Gemma Artertonová, podle níž hnutí MeeToo získalo pro téma sexuálního obtěžování bezprecedentní publicitu.

Foto: Reuters

Americká herečka Angelina Jolie podpořila barvou své róby na udílení cen BAFTA kampaň #MeToo.

Na ceremoniál kromě filmových hvězd dorazily i feministky a aktivistky hnutí. Právě z filmové branže kořeny jejich kampaně vzešly, neboť začala loňskou aférou hollywoodského producenta Harveye Weinsteina. [celá zpráva]

Celebrity zakládají nadaci

Večeru předcházelo oznámení skupiny britských celebrit, které se rozhodly založit nadaci na podporu žen a mužů, kteří ve své práci čelí sexuálním útokům. V dopisu, který se v neděli objevil na stránkách listu The Observer, burcují své stoupence, že „kolektivní síla může elektrizovat ostatní”.

Mezi zakladatelkami nadace jsou například Kate Winsletová, Kristin Scott Thomasová, Emma Thompsonová, Naomie Harrisová či Emma Watsonová.

Reklama

Výběr článků

Načítám