Hlavní obsah

Canneský filmový víkend se točil kolem velkých hvězd

Právo, Věra Míšková, Cannes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cannes

Přivézt velké filmové hvězdy na zahájení Cannes se považuje jaksi za samozřejmost. Potom se festival zpravidla zklidní, věnuje se více filmovému umění, aby pak k závěru znovu vyslal záři ze stříbrného plátna na obrazovky i titulní stránky novin a časopisů.

Foto: Yves Herman, Reuters

Herec Madds Mikkelsen aspiruje za roli ve filmu Hon na cenu za nejlepší herecký výkon.

Článek

Letos pokračovalo defilé hvězd po celý první festivalový víkend. Velká parta – Tom Hardy, Shia LaBeouf, Jessica Chastainová, Mia Wasikowská - přijela s filmem Lawless, který v hlavní soutěži zastupuje žánr staré dobré gangsterky - z doby americké prohibice ve třicátých letech minulého století ve státě Virginie.

Scénář napsal Nick Cave podle skutečného příběhu tří bratrů, kteří ilegálně vyráběli a prodávali alkohol, a jejichž osudy ztvárnil ve své knize vnuk jednoho z nich. Režisér, Australan John Hilcoat, který se v Cannes představuje poprvé, se určitě zařadí k letošním zdejším objevům.

Film natočil v duchu svých vzorů, k nimž se také přiznal: „Miluji Sergia Leoneho. Dost jsem čerpal z jeho Tenkrát na Západě, a také z Pennova filmu Bonnie a Clyde – především pokud jde o styl vyprávění a přesnost historického zařazení. Chtěl jsem co nejvíc pochopit svět v této době a na tomto místě Spojených států.“ Lawless uvidíme v českých kinech od 20. září.

Osudová pomluva   

Hvězdou zatím největšího favorita hlavní soutěže, dánského snímku Hon, je Madds Mikkelsen, který zároveň aspiruje na cenu za nejlepší herecký výkon. Ve filmu režiséra Thomase Vinterberga hraje hlavní postavu učitele v mateřské škole, o němž jedna z jeho svěřenkyň a zároveň dcerka jeho nejlepšího kamaráda řekne něco tak nepěkného, že je obviněn ze sexuálního zneužívání. A i když pravda vyjde najevo, strašné nálepky se Lucas asi už nikdy nezbaví. Vinterberg důkladně promyslel a precizně vystavěl scénář, který pak natočil tak, že drží diváky po celou dobu v napětí a střídavých emocích. A Mikkelsen je jedním slovem dokonalý.

„Nikdo v tomto filmu vlastně nejedná špatně. Lucas je nevinný, ale i on chápe, že ženy musejí chránit své děti,“ řekl v Cannes Vinterberg. „Západní svět ztratil nevinnost. Když jsem v sedmdesátých letech minulého století vyrůstal, byla nahota mnohem přirozenější. Jako kluk jsem si klidně mohl sednout na klín nahému člověku, a nikdo si o tom nic nemyslel. Dnes jsme z mnoha dobrých důvodů celí zamrzlí strachem, zlostí a podezíráním.“

Dodal, že chtěl mimo jiné vyvrátit mýtus o tom, že děti nelžou: „Lžou, ale neumí si to jako lež vyhodnotit.“ Také tento film se chystá do české distribuce.

Isabelle Hupertová a legendární herci Emanulle Riva a Jean-Louis Trintignant doprovodili film Láska jednoho z canneských oblíbenců Michaela Hanekeho, který tu jen v soutěži měl už šest filmů a Zlatou palmu dostal v roce 2009 za Bílou stuhu. Jeho novinka je dvouhodinovým příběhem milujících se starých manželů, z nichž ona je po mrtvici zcela odkázána na jeho péči.

Na závěr dvouhodinového, zdlouhavého a depresivního filmu, který se motá v kruhu známé pravdy, že na konci života nás nic hezkého nečeká, a že láska je nejdůležitější věc na světě, nabízí Haneke velmi osobité řešení, které činí snímek – alespoň pro mne - ještě nesnesitelnějším. Láska však má také přijít do českých kin, takže se diváci přesvědčí sami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám